LONDON

Rijetki antički ostaci otkriveni u North Yorkshireu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Rijetki rimski antički ostaci za koje se vjeruje da su prvi takve vrste otkriveni su na mjestu izgradnje novog stambenog kompleksa u North Yorkshireu.

Historic England objavio je da su ostatke moguće čak i iz željeznog doba te doba Rimskog carstva pronašli građevinski radnici, pa su iskop preuzeli arheolozi. 

Pronašli su veliki kompleks zgrada uključujući središnju okruglu dvoranu s velikim brojem pokrajnjih prostorija i kupalištem.

Stručnjaci vjeruju da ostaci predstavljaju luksuznu rimsku vilu ili vjersko utočište, a možda čak i kombinaciju.

Historic England kaže da takav tlocrt nikad nije viđen u Britaniji i mogao bi biti prvi takav otkriven na području bivšeg Rimskog carstva.

Građevinska tvrtka sada je izmijenila planove gradnje kako bi zaštitila rimske ostatke i Historic England predložit će njihovu zaštitu kao nacionalnog spomenika.

“Ti su arheološki ostaci fantastično otkriće i mnogo su više od onog što smo se nadali da bi mogli otkriti na tom mjestu", kazao je Keith Emerick, inspektor za starine u Historic England. 

"Daju nam više saznanja i razumijevanja rimskog doba u Britaniji. Zahvalni smo građevinskoj tvrtki na profesionalnom pristupu i razumijevanju kako bi se očuvalo to važno povijesno mjesto".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of