GOLANSKA VISORAVAN

Drevna umjetnost s Golana baca svjetlo na tajanstvenu kulturu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Slučajno otkriće linija urezanih u stijenu drevnog groba na Golanskoj visoravni moglo bi pružiti uvid u tajanstvenu kulturu koja je prije više tisuća godina cvjetala na tom području.

Na maloj čistini u prirodnom rezervatu Jehudija pokrivenoj žutim korovom natkrivenim drvima eukaliptusa, ogromne tamne bazaltne stijene formiraju malu, natkrivenu komoru koja je otvorena prema istoku.

Megalitička struktura jedna je od tisuća tzv. dolmena rasutih po sjeveru Izraela i šire regije, grobnica podignutih prije 4000 do 4500 godina u prijelaznom brončanom razdoblju.

Danas na visoravni koju je Izrael 1967. okupirao u ratu sa Sirijom izraelski vojnici osiguravaju granicu udaljenu tek 23 kilometra, dok znanstvenici pokušavaju otkriti daleku povijest toga područja.

Identitet i vjerovanja onih koji su gradili te spomenike ostaju uvelike nepoznati. No nedavno slučajno otkriće umjetničkog izraza na stijeni moglo bi to promijeniti.

Prije oko dvije godine "jedna od rendžerica obilazila je park, pogledala unutra i vidjela da je nešto urezano u zidove", kazao je arheolog Uri Berger iz izraelskog vijeća za starine (IAA).

Rendžerica je kontaktirala IAA i "kad smo unutra pogledali vidjeli smo ne samo urezane crte ili mrlje na zidu nego umjetnost na stijeni", kazao je Berger.

Crte su formirale obrise šest životinja s rogovima različitih veličina, od kojih su tri bile okrenute istoku i tri zapadu a dvije od njih, vjerojatno mužjak i  ženka, gledali su jedno u drugo.

Još je jedna životinja bila urezana u unutrašnjost jednog od zidova okrenuta prema drugih šest.

Prikazi životinja, skriveni od pogleda od početaka proučavanja dolmena prije 200 godina, prvi su koji su otkriveni u regiji i veliki su iskorak za Bergera i suradnika Gonena Sharona.

Sharon, profesor arheologije na koledžu Tel-Hai na sjeveru Izraela, odgovoran je za ranije nevjerojatno otkriće.

Sjeverno od parka prirode na rubu kibuca Shamira na sjeveru Galileje Sharon je s djecom 2012. hodao poljem na kojemu je oko 400 dolmena.

Smjestivši se u hladovinu najvećeg Sharon je pogledao prema gore i uočio čudne obrise koji nisu izgledali kao prirodne pojave.

"Izgledalo je kao nešto što je netko napravio", prisjetio se.

Radilo se o urezanom djelu ljudskih ruku koje nalikuje trozupcima.

"Ispostavilo se da se radi o prvom umjetničkom djelu otkrivenom u dolmenima na Bliskom istoku", kazao je Sharon.

Crteži iz Shamira koje generacije znanstvenika nisu primijetile oživjeli su arheološka istraživanja toga područja.

Pokraj dolmena povremeno se pronađu komadići metalnih šiljaka i bodeža, keramike, nakita ili kuglica, te poneka kost.

"To se vrlo rijetko nađe", kaže Sharon.

"Vrlo malo znamo o kulturi ljudi koji su to izgradili".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater