LONDON

Princ Harry obećao da će nastaviti majčinu borbu protiv HIV-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Britanski princ Harry rekao je u četvrtak da se osjeća ponukanim pokušati završiti posao svoje pokojne majke, princeze Diane, u borbi protiv HIV-a i stigme oko njega, istodobno pozivajući ljude da se testiraju na taj virus.

Princeza Diana se slavno rukovala s pacijentima s AIDS-om u londonskoj bolnici 1987. godine, što je akcija koja se smatrala prekretnicom u borbi protiv stigme koja okružuje ljude s virusom, a Harry je također postao istaknuti borac za prava ljudi s HIV-om i AIDS-om.

"Posao moje mame bio je nedovršen", rekao je bivšem kapetanu ragbijaškog saveza Walesa Garethu Thomasu, koji je 2019. objavio da je HIV pozitivan, u videu povodom Nacionalnog tjedna testiranja na HIV.

"Osjećam se obaveznim pokušati to nastaviti što je više moguće. Nikada, znate, nisam mogao popuniti njezine cipele, pogotovo u ovom konkretnom prostoru... zbog onoga što je radila i za što se zalagala i koliko je bila glasna po tom pitanju".

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je krajem 2020. s HIV-om živjelo oko 38 milijuna ljudi, a da su bolesti povezane s AIDS-om odnijele više od 36 milijuna života od početka 1980-ih.

Vodeće humanitarne organizacije za HIV/AIDS nadaju se da bi šire testiranje moglo dovesti do kraja novih slučajeva HIV-a u Engleskoj do 2030.

Harry je prošao test na HIV 2016., što je potaknulo 500-postotni porast zahtjeva za testove iz jedne dobrotvorne organizacije, rekao je.

No, rekao je da se testiranje na HIV smanjilo za oko 30 posto tijekom pandemije covida-19.

"Svatko od nas ima dužnost, ili barem priliku, testirati se kako bi se svima ostalima olakšalo testiranje", rekao je Harry.

"A onda to jednostavno postane uobičajena stvar kao i sve drugo."

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of