ZAGREB

Prijatelji životinja prijavili ZOO u Osijeku zbog patnje lavice

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Udruga Prijatelji životinja osudila je u četvrtak nemar uprave Zoološkog vrta Osijek i podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu zato što su u ZOO-u dopustili da se ranjena lavica tjednima muči prije nego što joj je pružena pomoć, da bi ju na kraju usmrtili.  

"Zoološki vrtovi ionako su mjesta velike patnje životinja, no propustiti pomoći životinji koja naočigled pati predstavlja kazneno djelo teškog zanemarivanja, zbog čega smo i uputili kaznenu prijavu", priopćili su Prijatelji životinja. 

Dodali su kako je ishod mogao biti drukčiji da je liječenje započelo odmah ili se barem mogla skratiti višetjedna lavičina patnja.

Naime, lavica, koja je zbog problema sa zubima operirana 15. rujna, pretrpjela je parezu desne stražnje noge kao posljedicu stavljanja u anesteziju. Zbog senzacije trnaca u stražnjoj nozi, lavica se počela samoozljeđivati i tijekom nekoliko tjedana pojela si je trećinu stopala. 

Unatoč upozorenjima timaritelja da se lavica samoozljeđuje, uprava osječkog ZOO-a ignorirala je trpljenje životinje i reagirala tek nakon što su u medijima izašle snimke teško ranjene lavice, objasnili su aktivisti. Uprava je potom zaključila da će nesretna lavica ostati trajno invalidna i usmrtila je. 

Prijatelji životinja podsjetili su da ovo nije prvi slučaj u kojemu je osječki ZOO zanemario životinje - prošloga prosinca pobjegla je vučica, koja je uhvaćena tek nakon nekoliko dana, a prije desetak godina preminuo je lavić zato što je bio odvojen od čopora i stavljen u mali betonski kavez. 

Životinje je neprihvatljivo držati u zatočeništvu

Upravo tužan slučaj lavice zorno pokazuje koliko je neprihvatljivo držati životinje u zatočeništvu, gdje su usamljene i dosađuju se do ludila, bez mogućnosti stvaranja društvenih veza s pripadnicima svoje vrste, bez prilike za mentalnu stimulaciju ili tjelesne aktivnosti te bez mogućnosti kretanja kako bi to činile u svojim prirodnim staništima.

Životinje stoga obolijevaju od zoopsihoza, abnormalnog i autodestruktivnog ponašanja: anksiozne su, stalno kimaju glavom, grizu rešetke, vrte se ukrug, hodaju gore-dolje unutar kaveza i grizu vlastite udove, a to vodi bolesti i/ili smrti.

"Zoološki vrtovi kolekcije su tužnih i eksploatiranih životinja o čijim životima posjetitelji ne mogu naučiti ništa, dok se istodobno njihova prirodna staništa uništavaju, a životinje ubijaju", upozoravaju Prijatelji životinja i pozivaju građane da ne posjećuju zoološke vrtove i ne podržavaju patnju zatočenih životinja. 

Umjesto toga, preporučuju da se životinje promatraju u njihovim prirodnim staništima, da se o njima uči gledajući dokumentarce, televizijske programe ili čitajući o njima na internetu, u knjigama i časopisima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of