PLESZEW

DVANAEST METARA VISOK KRIŽ NA KATOLIČKOJ CRKVI U POLJSKOJ NOĆU SVIJETLI U RAZNIM BOJAMA: Poljski svećenik solarnim križem čuva Zemlju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Dvanaest metara visok križ na katoličkoj crkvi u Poljskoj noću svijetli u plavoj, crvenoj ili ljubičastoj boji, a danju proizvodi struju za crkvene potrebe. 

Križ od 18 solarnih panela ideja je svećenika Krzysztofa Guzialeka, ekološki osviještenog svećenika u župi Naše Gospe od Czestochowe u poljskome gradu Pleszewu. 

Kad je u ljeto 2018. ondje stigao u službu, Guzialek se zapitao kako će plaćati velike račune za struju. Odlučio se za solarne ploče i potom doživio nadahnuće - neka budu u obliku križa. 

"Da to malo razigranije objasnim, dobio sam 'dva u jedan' - i ekonomsku računicu i malo spasenja za sebe i za druge", rekao je 57-godišnji Guzialek, koji je račun od 32.000 zlota (49 tisuća kuna) platio iz vlastita džepa.

Kaže da ga je potaknula encklika pape Franje kojom je prije pet godina pozvao vjernike da spase Majku Zemlju "jer ona plače zbog štete koju smo joj nanijeli svojim nedogovornim ponašanjem i zloupotrebljavanjem dobara koje nam je Bog povjerio". 

Guzialek smatra da ljudi moraju brinuti o planetu. "Nemamo ni dovoljno ugljena ni dovoljno sirovina da bi potrajale i za mnoge generacije koje stižu iza nas. Moramo koristiti ono što nam je Bog dao: vjetar, sunce". 

Nada se da će svojim postupkom na sličan potez potaknuti i druge. "Svi moramo razmisliti ne samo o tomu što možemo učiniti za sebe, nego i za buduće naraštaje. Angažirajmo se na spašavanju Zemlje i na spašavanju svijeta", pozvao je. 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom