BERLIN

Održivi kupaći kostimi od odbačenih ribarskih mreža

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Održivost je postala glavni faktor u izradi odjeće za plažu, a dok trend eko-mode sve više utječe na cijelu industriju, brojni brendovi okreću se proizvodnji ekološki prihvatljivih kupaćih kostima.   

"Umjesto prerade prediva, u zadnje je vrijeme u trendu korištenje econyla, koji se dobiva recikliranjem ostataka tkanina, ribarskih mreža i industrijske plastike", kaže Michael Spitzbarth, član Udruge njemačkih modnih i tekstilnih dizajnera (VDMD).

Dodaje da je riječ o sto postotnom recikliranom najlonskom vlaknu koje se “može beskonačno dugo reciklirati”.

Mnogi brendovi svoje proizvode izrađuju od plastike pronađene u oceanima i morima, kao i od odbačenih ribarskih mreža te ostalog ribarskog i nautičkog materijala.

"Otpaci, uglavnom reciklirane ribarske mreže otapaju se i pretvaraju u predivo", pojasnio je njemački stručnjak.

Zaštita okoliša postala je iznimno važna u svijetu mode, potvrđuje i Daniela Wilhelms iz njemačke tvrtke za poštanske narudžbe Baur.

"Sve više brendova lansira kupaće kostime i odjeću za kupanje od ekološki prihvatljivih materijala, poput recikliranih plastičnih boca."

Čak je i modni div Adidas prepoznao potrebu podizanja svijesti o zaštiti okoliša pa se udružio s organizacijom Parley for the Oceans i kreirao tenisice od plastike iz oceana i mora. Napravljene su kako bi poboljšale sportske performanse svih koji vježbaju i istovremeno pridonijele spašavanju planeta.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater