KLUB ZASTUPNIKA ZELENIH:

Traže od trgovačkih lanaca smanjivanje upotrebe beskorisne plastike 


Zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu Davor Škrlec u ponedjeljak je pozvao hrvatske građane da podrže peticiju kojom europska mreža građana Tilt zahtijeva od trgovačkih lanaca smanjivanje upotrebe beskorisne plastike. 

U peticiji navode da se gomila jednokratnih plastičnih vrećica baca u oceane, čime se ugrožava biljni i životinjski svijet. Također, plastika je napravljena od fosilnih goriva, što pridonosi klimatskim promjenama.

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec, član kluba zastupnika Zelenih, proveo je tijekom lipnja on-line anketu u kojoj se preko 96 posto ispitanika izjasnilo kako je spremno zamijeniti jednokratnu plastiku.

Škrlec smatra kako je sada pravi trenutak da trgovački lanci prihvate želje svojih potrošača. 

"Alarmantna je količina nepotrebne plastike koja se nađe u košarama kupaca prilikom odlaska u trgovinu. Bezbrojne jednokratne plastične vrećice koriste se za pakiranje voća i povrća, čak i hrana s vlastitom prirodnom zaštitom ponekad dolazi s dodatnim plastičnim omotom", upozorava Škrlec, stoji u priopćenju ureda zastupnika.

U peticiji se poziva trgovačke lance da stupe u kontakt s dobavljačima kako bi mogli ponuditi alternativu svojim kupcima kad je to moguće. Nadalje, poziva se trgovačke lance da vrše pritisak na donositelje odluka u svojim zemljama i u Bruxellesu kako bi postigli dogovor o novim obvezujućim i konkretnim pravilima za smanjenje proizvodnje beskorisne plastike.

Peticiju je pokrenula europska mreža građana Tilt koju su inicirali zastupnici kluba Zelenih u Europskom parlamentu. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater