PARIZ

Odljev Rodinovog Mislioca prodan za 10.7 milijuna eura na aukciji u Parizu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Odljev jednog od najpoznatijih umjetničkih djela na svijetu, skulpture „Mislilac“ Augustea Rodina, ovaj tjedan je na aukciji u Parizu prodan za 10,7 milijuna eura.

Aukcijska kuća Christie's procijenila je da ovaj odljev, koji je jedan od 40 proizvedenih, vrijedi između 9 i 14 milijuna eura. Rekord za Rodinovog "Mislioca" postavljen je 2013. na aukciji Sotheby'sa u New Yorku, kada je jedan prodan za 15.3 milijuna dolara. 

Kada ga je Rodin prvi put napravio 1880. godine, „Mislilac“ je u izvornoj veličini imao otprilike 70 cm. Današnji "Mislilac" tada se zvao "Pjesnik" i dizajniran je kao krunski element "Vrata pakla", još jednog velikog djela ovog francuskog kipara.

Skulptura je izvorno predstavljala Dantea, srednjovjekovnog talijanskog pjesnika i autora Božanstvene komedije, nagnutog naprijed kako bi promatrao krugove pakla dok meditira o svom djelu.

Iako je ostao dio monumentalne skulpture „Vrata pakla“, „Mislilac“ je 1888. izložen samostalno, nakon čega je postao samostalno djelo.

Skulptura je prvi put povećana 1904., a monumentalne verzije veličine čovjeka, poput one u pariškom Rodin muzeju, postale su jako popularne. Skulptura predstavlja čovjeka izgubljenog u svojim mislima, ali snažnog tijela koje sugerira da je on uvijek spreman na djelovanje.

Kopija prodana ovog četvrtka u Christie'su veličine je originalnog modela.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum