LOS ANGELES

Novootkriveni crv nazvan po glumcu Jeffu Danielsu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ako mislite da znate tko je Jeff Daniels, razmislite ponovno. Sigurno ste prvo pomislili na poznatoga holivudskog glumca, no odnedavno pod vrlo sličnim, latinskim nazivom postoji crv koji ubija tarantule - 'tarantobelus jeffdanielsi'.

Ovu su vrstu crva otkrili znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta Riverside (UCR). Jedna je od više od 25.000 vrsta oblića, ali tek druga za koju je utvrđeno da može zaraziti tarantule i tako ih uništiti.

Sa sveučilišta su potvrdili da je 'taranarantobelus jeffdanielsi' novootkriveni parazit koji inficira ovu vrstu pauka.

Odlučili su ga nazvati po Danielsu u znak priznanja za njegovu ulogu dr. Rossa Jenningsa u filmu "Arahnofobija" iz 1990. godine, u kojemu upravo njegov lik spašava kalifornijski grad od najezde pauka, pojasnio je parazitolog sa sveučilišta UC Riverside, Adler Dillman i glavni istraživač.

"Kada sam prvi put čuo da je nova vrsta oblića nazvana po meni, pomislio sam: 'Zašto? Postoji li sličnost?", rekao je Daniels. "Iskreno, isprva sam bio pomalo zabrinut, no onda sam shvatio da sam zahvalan na iskazanoj mi časti. Izmamila mi je osmijeh na lice. I naravno, u Hollywoodu definitivno niste uspjeli sve dok vas ne prepoznaju oni iz područja parazitologije", kazao je u šali glumac za USA Today.

Dillman je rekao da je "još davno prije znao kako novootkrivenog oblića želi nazvati po Jeffu ??Danielsu, zbog očigledne povezanosti."

"Ja sam dijete 80-ih, odrastao sam gledajući Arahnofobiju i jako cijenim Jeffa Danielsa i njegov rad", kazao je Dillman.

A potom je stručno pojasnio da, jednom kada tarantulu zarazi 'jeffdanielsi', prestaju funkcionirati ticala koja kontroliraju paukove očnjake, zbog čega ne može jesti i na kraju umire od gladi. Istraživanje o parazitu objavljeno je u ponedjeljak u časopisu Journal of Parasitology.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater