SENJ

Na 49. Međunarodnom ljetnom karnevalu u Senju više od 2.000 maškara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Senjski karnevalski duh, probudio se nakon dvogodišnje "korona pauze" te se na 49. međunarodnom ljetnom karnevalu, uz brojne koncerte i igre, u povorci predstavilo 2.000 maškara, priopćeno je u nedjelju iz Grada Senja.

U priopćenju gradonačelnika Jurja Tomljanovića stoji da u trodnevnom programu nisu uživale samo maškare već i turisti, mlado i staro, domaći i stranci, da je bilo niz koncerata, zabavnih igara, plesa, pjena partya, oslikavanja lica, a da je sinoćnju, veliku karnevalsku povorku s 40-tak maškaranih skupina s dvije tisuće maškara pratio velik broj gledatelja koji su oduševljeno snimali i slike odašiljali u cijeli svijet.

Vesela se povorka s domaćim maškarama i onima iz Rijeke i okolice, Novog Vinodolskog, Selca, Crikvenice, Župe dubrovačke...te iz Slovenije, ali i Kine, kretala od tvrđave Nehaj do centra grada.

Senjani "ispratili" kunu

Sve su grupe za publiku izvele i neku igru, a senjska je maškarana skupina Pegula uprizorila i ispraćaj kune. Plesalo se i pjevalo na Trgu Cilnica kao glavnom poprištu karnevalskih zbivanja, ali i po cijelom starom gradu.

Senjski je ljetni karneval tako 49. put predstavio stoljetne mesopustne običaje grada te i dalje nosi atribut ljetne prijestolnice maškaranja. No, Senjani su podsjetili i na putopisca Valvasora koji je davne 1628. opisao maškare (zimske) u Senju riječima "krabulje se, plešu po gradu i izvode ludorije kako bi otjerale zle sile".

Poručili su i Valvasoru i svima drugima da se tradicija maškaranja održala sve do danas i da i današnje maškare silnom bukom i veseljem tjeraju zle sile miljama daleko od grada podno Nehaja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum