POČAST ZNANSTVENICI

Mattel kreirao Barbie po uzoru na znanstvenicu zaslužnu za cjepivo AstraZenece

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Proizvođač Barbie lutkica Mattel kreirao je lutku po uzoru na znanstvenicu koja je bila koautor u razvoju cjepiva protiv koronavirusa Sveučilišta Oxford, profesoricu Sarah Gilbert.  

Za svoje zasluge je Gilbert, znanstvenica na oksfordskom Institutu Jenner, dobila počasnu titulu dame, dok je direktor instituta Adrian Hill proglašen počasnim vitezom.

Komentirajući odluku Mattela da kreira popularnu Barbiku kao lik Sarah Gilbert, znanstvenica zaslužna za cjepivo AstraZenece je rekla da joj je to prvo bilo "jako čudno", ali da se nada da će inspirirati djecu.

"Nadam se da će moja lutkica djeci pokazati da postoje zanimanja kojih možda nisu svjesna, poput stručnjaka za cjepiva", rekla je Gilbert.

Njezina Barbie je jedna od pet lutkica žena koje rade u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.

Cjepivo Oxforda i AstraZenece u borbi protiv novog koronovarusa SARS-CoV-2 koristi više od 170 zemalja svijeta.

"Silno mi je stalo da nadahnem novu generaciju djevojčica za karijeru u STEM područjima. Nadam se da će djeca koja vide moju Barbie lutkicu shvatiti koliko ključna znanstvena područja pomažu svijetu oko nas", rekla je Gilbert.

Mattel su donedavno oštro kritizirali zbog nerealnog predstavljanja standarda ljepote, uz primjedbe da njihova bijela, mršava, plavooka lutka, prelijepe kose i bujnih grudi, izvrće stvarnost žena, te je kompanija počela proizvoditi lutkice koje predstavljaju liječnice, astronautkinje ili vatrogasce.

Mattel je svoju prvu Barbie stavio na tržište 1959. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater