barbiemanija

Najpoznatija lutka na svijetu živuća je već 64 ljeta, ali o mirovini nimalo ne razmišlja - fantastična komedija najveći je kino hit ljetnih mjeseci i dosadašnjeg dijela godine

| Autor: Marko Dobrecović
Ryan Gosling kao Ken i Margot Robbie kao barbika u filmu "Barbie"

Ryan Gosling kao Ken i Margot Robbie kao barbika u filmu "Barbie"


Izgledaš mi kao lutkica iz – Amerike? Fantastična komedija "Barbie" najveći je kino hit ljetnih mjeseci i dosadašnjeg dijela godine. Najpoznatija lutka na svijetu živuća je već 64 ljeta, ali o mirovini nimalo ne razmišlja. Evolucija kakvu je Barbie imala od »obične« igračke za najmlađe do lutke, koja može biti štogod poželi, ne bi se posramio niti Henrik Ibsen. Zanimljivost je i ta što je ‘žena za sva vremena’ rođena dan nakon Dana žena.

Rođena od majke Ruth i oca Elliota, Barbara Handler odmalena se voljela igrati lutkama. Budući da su joj u igri bile dostupne samo lutke beba, Barbara je u svojoj dječjoj mašti bebama davala karakter i uloge odraslih. Majka Ruth primijetila je da se njezina kći sjajno snašla u nedostatku željenih lutaka, a ideju o stvaranju lutke koja tumači lik odrasle osobe predstavila je suprugu, koji je bio suosnivač tvrtke Mattel. Ukratko, nakon kraćeg suprugovog nećkanja, Ruth je po uzoru na njemačku lutku Bild Lilli i uz pomoć inženjera Jacka Ryana doista stvorila željen prototip, koji je potom predstavljen na njujorškom Međunarodnom sajmu igračaka 9. ožujka 1959. Taj se datum i danas koristi kao rođendan lutke Barbie. Prva je Barbie lutka proizvedena u Japanu imala konjski rep te bila odjevena u crno-bijeli, jednodijelni, prugasti, kupaći kostim. Na raspolaganju su bile plavuša i brineta, piše Novi list.

Tri dolara

Tijekom prve godine proizvodnje prodalo se otprilike 350 tisuća Barbie, a tada se prodavala po cijeni od tri dolara. Ono u čemu se Barbie ističe jest njezin smisao za modu. Tvorci lutke mudro su procijenili da lutkica može biti lik i u igri, ali i predmet igre. Mnoge su djevojčice, stoga, igru započinjale upravo na način da Barbie ima svoju modnu sesiju isprobavanja različitih odjevnih predmeta i kombinacija. I dok je šezdesetih godina odore lutke Barbie dizajnirala Charlotte Johnson, u vrhuncu svoje popularnosti lutkica Barbie odijevala se markama kao što su Adidas, Vera Wang, Gucci i drugi. Veliki svjetski brendovi htjeli su svoj potpis staviti na Barbie, pa bi se moglo reći da se tijekom godine Barbie razmazila skupom garderobom.

(Foto: Pixabay / Pexels)(Foto: Pixabay / Pexels)

Mnogima je pak smetala lutkičina fizionomija. Postavljena na stupove savršenstva, Barbie je donijela nezdrav i lažan model izgleda. Njezine su proporcije bivale predstavljene savršenima, no djevojka takvih proporcija zapravo ne može niti postojati. Prava Barbie nepravilan bi izgled dugovala visini od 175 centimetara, opsegu grudi od 99 centimetara, struku od 45, bokovima od 83, a u nekim verzijama i od 73 centimetra te broju noge 35. Takve proporcije nisu prilične zdravoj ženi, a Barbie bi po takvom ličnom opisu vjerojatno bila pothranjena s indeksom tjelesne mase 16,24, dok se normalan kreće u rasponu od 18,50 do 24,90.

Radna knjižica

Moderni tokovi odmaknuli su kompaniju Mattel od toga da Barbie nema poslovna ostvarenja. Barbie je vremenom dosadilo biti ukrasnom lutkicom koja se smiješka i trepće okicama. Uz pomoć svojih tvoraca, Barbie se počela baviti raznim profesijama, a izdanja lutkice dolazila su u raznom ruhu. Mattel je, stoga, lansirao nekoliko izdanja Barbie glumica, nekoliko balerina ili umjetnica. Za svoje kulinarske karijere Barbie je bila pekla keksiće, muffine, palačinke i ostale slastice, pripravljala je paštu, pizzu i špagete, radila je smootheje, a čak je imala i ulogu televizijskog kuhara. Bila je odjevena kao nekoliko vrsti plesačica, usto je i svirala nekoliko instrumenata. Radila je za McDonalds i Pizza Hut, bila je medicinska sestra i instruktorica joge, astronautkinja, mikrobiologinja te ambasadorica UNICEF-a.

(Foto: Pixabay / Pexels)(Foto: Pixabay / Pexels)

U svakoj je od minulih godina Mattel proizveo Barbie u izdanju neke nove profesije, a takvih je bilo više od petsto! Podaci govore da je Mattel u 2023. predstavio devet novih izdanja Barbie. Izdanje zubarice, vlasnice modnog butika, spasiteljice pandi, slastičarke, igračice tenisa, predsjednice Sjedinjenih Američkih Država te dva izdanja stilista, ovogodišnja su dostignuća koja ćemo upisati u ružičastu radnu knjižicu.

Barbie se profesionalno dokazala u mnogim područjima. Smišljala je nove ideje u području poduzetništva, izražavala se u umjetničkom svijetu, podučavala druge u obrazovnim djelatnostima, bila dio medicine, vojske, politike i javnih službi. Napredovala je u svijetu znanosti i inženjeringa, prijevozničkim poslovima i sportu. Barbie je tako u posebnom izdanju iz 2000. odjenula kombinezon Ferrarija u kakvom je Michael Schumacher došao do svog prvog naslova braneći boje momčadi iz Maranella. Plastična lutka natjecala se u sklopu trkaće serije NASCAR, ženskog i muškog NBA kluba, a pojavila se i kao sudionik Olimpijskih igara u skoro svakom sportu.

Evolucija Zapada

Promatrajući evoluciju lutkice Barbie, gledamo i put zapadnjačkog svijeta. Kao personifikacija minulih desetljeća, Barbie se kao nametnuti standard ljepote uspjela izraziti u skoro svakoj mogućoj profesiji. Novi film »Barbie« koji potpisuje Greta Gerwig prikazuje naslovnu junakinju kao onu koja postaje svjesna svoje smrtnosti. Ideja egzistencijalizma probudi se u njoj nakon što u ružičastom svijetu svih mogućih barbika shvati da je ljudski vijek ograničen. Odlaskom u stvarni svijet postat će joj jasno kako pravi život, onaj bez ružičastih Barbie naočala, zaista funkcionira. U popularnom prikazu feminizma i protivljenju patrijarhatu proteže se zaključak da ljudi imaju samo jedan kraj, a da su ideje vječne.

(Foto: Pixabay / Pexels)(Foto: Pixabay / Pexels)

Cjelokupna evolucija i pristup lutkici Barbie, od one koja lijepo izgleda do one koja mijenja svijet, neodoljivo podsjeća na fabulu tročinke Henrika Ibsena »Nora – Lutkina kuća«. Dojam povezanosti ta dva djela osnažio je i film u kojemu se Barbie, slično Nori na kraju romana, odluči poći u novi, »praviji« život.

Naime, Ibsenova Nora udana je za odvjetnika Torvalda Helmera. Supružnici tek naizgled žive u skladnom braku. Drama Henrika Ibsena govori o braku kao zajednici i njegovim ulogama, ponajprije ženinim ulogama. Dramsko djelo završava Norinim odlaskom iz obiteljskog doma, kako bi mogla postati osoba, a ne samo lutka kakvom ju je Torvald do tada držao. Norin odlazak od muža i djece nije se smatralo djelom ženske naravi u Skandinavskoj regiji krajem 19. stoljeća.

(Foto: Pixabay / Pexels)(Foto: Pixabay / Pexels)

Osim toga što se djelo zove »Lutkina kuća«, što je očita, a usto i slučajna poveznica s Barbie, sudbinu Nore proživjela je i sama Barbie čiji su tvorci odustali od koncepta da ona bude puka lutkica za igranje, već Barbie iz godine u godinu dobiva novi izgled.

Ibsenova Nora izazvala je rasprave u nordijskim zemljama jer je zagovarala žensku emancipaciju i samostalnost. To je kazališno djelo bilo važno za radikalne pisce koji su 1880-ih godina kritizirali brak, seksualne norme i podređeni položaj žene u društvu.

Cenzura filma

Slične su teme i danas prisutne u javnom prostoru zapadnog svijeta, dok tradicionalistički istok ne razgovara o takvim temama, niti im, baš kao niti Barbie, nisu drage. Putem cenzure »Barbie« filma krenule su države Bliskog istoka. Libanonski ministar kulture Mohammad Mortada kazao je da je Libanon, koji slovi za jednu od liberalnijih bliskoistočnih država, zabranio prikazivanje filma jer on, kako tvrdi, promiče homoseksualnost te da je u suprotnosti s vjerskim vrednotama te zemlje. Istim se primjerom poveo i Kuvajt. »Barbie«, u toj zemlji zabranjen jer vrijeđa javni moral, tek je jedan u nizu zapadnjačkih filmova koji je u posljednjih mjeseci u Kuvajtu dočekan uz negodovanje vlasti.

(Foto: Pixabay / Pexels)(Foto: Pixabay / Pexels)

I, ruku na srce, nema u tome ničega čudnog ili iznenađujućeg. Film »Barbie« tek je jedan u nizu formi kroz koje popularna lutkica živi. Barbika nije tek lutkica za igranje, već je ona u minulim godinama postala preslika zapadnjačkog društva, ponajprije američkog. Takav su joj život nadjenuli drugi vodeći se pritom komercijalističkim stremljenjima, modom i načinom života zapadnjaka.

Život na visokoj peti

U njezinu CV-u, točnije seriji romana koje je 1960. objavio Random House, piše da Barbie pohađa Willow High School, dok je u izdanju Golden Booksa pohađala izmišljenu International High School na Manhattanu. Život na visokoj peti donio joj je preko 40 kućnih ljubimaca među kojima se, osim konvencionalnih mačke, psa pa i konja, nalaze panda, lav i zebra. Vozni park lutke Barbie broji ružičasti Corvette kabriolet, prikolicu i džip. Pilotska dozvola opravdava joj upravljanje avionom u kojemu, onako usput, služi kao stjuardesa. Barbie karijere stvorene su da pokažu da žene mogu preuzeti različite životne uloge.

(Foto: Pixabay / Pexels)(Foto: Pixabay / Pexels)

U prilog različitosti, Mattel je za svoj najuspješniji proizvod stvorio prijatelje poput Latino-Amerikanke Terese Rivera te Afro-Amerikanaca Christie i njezinog dečka Stevena. Najznaniji lik iz svijeta Barbie povrh nje same jest Ken. Metroseksualac koji s Barbie gaji romantičnu vezu, opet tipičan za zapadni svijet, prvi se put pojavio 1961. Složenost Barbiejinog nepostojećeg života išao je toliko daleko da su 2004. iz kompanije Mattel javili da su se Barbie i Ken razdvojili. Veljača 2006. donijela je pak vijest da će par, nakon Kenove promijene izgleda, možebitno probuditi svoju ugaslu vezu.

Kaleidoskop trenutaka

Život lutke Barbie oblikovan je u skladu sa svjetskim trendovima. Barbie kao samosvjesni karakter fizički nemogućeg ženskog tijela ni u jednom trenutku nije smjela skrenuti s puta onoga za čega se njezini odrasli obožavatelji zalažu, a ustvari je cijelo vrijeme bila i ostala igraći predmet u kojemu najviše uživaju najmlađi. Oni neopterećeni izgledom i karijernim pitanjima. Oni u čijem primarnom fokusu vjerojatno nisu pojedinosti kao UNESCO, NASCAR ili Olimpijske igre.

(Foto: Pixabay / Pexels)(Foto: Pixabay / Pexels)

Lutkicu na dar, koja ima tolike mogućnosti presvlačenja iz jedne u drugu odjevnu kombinaciju, pamtit će mnoge generacije djevojčica. U mislima, pokretima i obiteljskom fotoalbumu ostat će trenuci igranja s Barbie koja je dječje maštovite ruke vjerojatno napustila rasparane odjeće, pastelama umrljane kože, a gdjegdje i bez određenog dijela tijela.

Takve će djevojčice danas-sutra svijetom koračati kao glumice, balerine ili umjetnice, kuharice, plesačice, medicinske sestre ili instruktorice joge, astronautkinje, mikrobiologinje, ambasadorice UNICEF-a ili sudionice Olimpijskih igara... Štogod požele u svome svijetu, za koji će na vrijeme shvatiti da nipošto nije ružičast, već kaleidoskop mnogih zahtjevnih, tužnih i sretnih, teških i lijepih trenutaka.

Fulla

Budući da vrijednosti koje Barbie promiče nisu dobrodošle u islamski svijet, muslimanske zemlje stvorile su pandan kojim će se igrati djevojčice u takvim zemljama. Fulla je ime modne lutkice nalik na Barbie. Koncept je 1999. kreirao sirijski proizvođač NewBoy. Ova je lutkica najpopularnija u zemljama Bliskog istoka, a prodaje se i u Kini, Brazilu, Sjevernoj Africi, Egiptu i Indoneziji. Fullina osobnost dizajnirana je da bude puna ljubavi, brige, poštenja i poštovanja prema majci i ocu. Fulla ne laže, voli čitati, kuhati i moliti se. Fulla i Barbie slične su visine, no u svemu ostalome vrlo suprotne. Fulla nema hobije niti širok raspon karijera kao njezina američka rođakinja. Jedine dvije karijere u kojima Fulla dolazi jesu liječnica i učiteljica. Iako obje lutke moraju imati velik garderobni ormar zbog velike količine razne odjeće koju posjeduju, Fulline police ne uključuju kupaće kostime niti išta slično. Njezine su suknje duže od koljena, a ramena uvijek pokrivena. Dok su Barbie lutkice ispod odjeće »gole«, Fulla na svome tijelu ima naslikani prsluk i kratke hlače.

(Foto: Pixabay / Pexels)(Foto: Pixabay / Pexels)

Iako je stvarana kao suprotnost lošoj zapadnjačkoj Barbie, Fulla je također bivala kritiziranom zbog predstavljanja nerealne ideje ljepote. Dizajnirana da promiče muslimanske vrijednosti i bude uzor djevojčicama, Fulla nema svoga muškog pratitelja jer tradicionalni muslimani ne vjeruju u romantične veze izvan braka.

Celebrity Barbie

U posebnim prodajnim izdanjima lutke, svoj Barbie izgled dobili su mnogi uspješni pojedinci, najčešće iz svijeta glazbe i filma. Mattel je tako plasticirao Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn, Elvisa i Priscillu Presley, princezu od Monaka Grace Kelly, Dianu Ross, Twiggy, Cindy Lauper, Cher, Farah Fawcett, Joan Jett, Heidi Klum, princa Williama i princezu Kate, Beyonce, Jennifer Lopez, Nicky Minaj, Shakiru, J. K. Rowiling i druge.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter