LONDON

"Jokeru" 11 nominacija za BAFTA-u

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


"Joker", mračna drama o jednom od najpoznatijih zlikovaca iz stripa koja je prošle godine osvojila Zlatnog lava u Veneciji, ima najviše, 11 nominacija za ovogodišnju nagradu Britanske akademije filmskih i televizijskih umjetnosti (BAFTA), objavljeno je u utorak u Londonu.

Netflixov "Irac" Martina Scorseseja i "Bilo jednom u... Hollywoodu" Quentina Tarantina, ovogodišnji dobitnik Zlatnog globusa za najbolju komediju, slijede s po deset nominacija. 

Devet ih ima ratna drama "1917", također svježe ovjenčana Zlatnim globusima za najbolju dramu i najboljeg redatelja Sama Mendesa. 

Ta će se četiri filma za glavnu nagradu natjecati s "Parazitom" južnokorejskog redatelja Bong Joon-hoa. 

Joaquin Phoenix, iznimno hvaljen za ulogu Jokera, nominiran je za najboljeg glumca, u konkurenciji s Leonardom DiCaprijom za "Bilo jednom u... Hollywoodu", Adamom Driverom za "Bračnu priču", Taronom Egertonom "Rocketmanu" i Jonathanom Pryceom, nominiranom za ulogu u Franje u "Dvojici papa". 

Međutim, čim je BAFTA objavila nominacije u glavnim kategorijama krenule su kritike za dominaciju bijelaca u glumačkim i muškaraca u redateljskoj kategoriji. 

Za najbolje glumice nominirane su Scarlett Johansson ("Bračna priča"), Saoirse Ronan za posljednju adaptaciju "Malih žena", Charlize Theron ("One su bombe"), Jessie Buckley ("Divlja ruža") i Renee Zellweger ("Judy").

Johansson je nominirana i za najbolju sporednu žensku ulogu ("Jojo Rabbit"), u kategoriji u kojoj će joj društvo praviti Laura Dern, Florence Pugh i dvostruko nominirana Margot Robbie ("One su bombe" i "Bilo jednom u... Hollywoodu".

Konkurencija za najbolju mušku ulogu nevjerojatna je. Nominirani su Al Pacino i Joe Pesci za "Irca", Tom Hanks za "Prekrasan dan u susjedstvu", Anthony Hopkins za ulogu Benedikta u "Dvojici papa" i Brad Pitt za "Bilo jednom u... Hollywoodu".

Na pitanje da se glumačke kategorije "čine vrlo bijele", izvršna direktorica BAFTA-e Amanda Berry odgovorila je BBC-ju da i ona to pomislila kad je prvi put pogledala popis nominiranih. 

"Ali to nije nepoštovanje ni prema kome, lista je nevjerojatno jaka", dodala je.

Dodjela nagrada bit će početkom veljače. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater