NAIROBI

Elizabeta II: Zaspala kao princeza, probudila se kao kraljica

| Autor: Hina
(EPA)

(EPA)


Princeza Elizabeta nalazila se duboko u kenijskoj divljini Kenije, u avanturi života, promatrajući divlje životinje s osmatračnica visoko pod krošnjama. Ondje joj je javljeno da joj je umro otac, kralj.  

Svijet se 6. veljače 1952. probudio uz vijest da je kralj Đuro VI. tijekom noći u kraljevskoj rezidenciji Sandringhamu u Norfolku izgubio bitku s rakom pluća.

Njegova 25-godišnja kći, nasljednica trona, to je saznala među zadnjima jer je vijesti trebalo pola dana da stigne do planinskog lanca Aberdare, tisućama kilometara daleko od Londona. 

Kenija, tada britanska kolonija, bila je prva postaja Elizabetine turneje zemljama Commonwealtha u koju je 'uskočila' kao zamjena bolesnom ocu. Pratio ju je suprug, princ Filip. 

Par se želio odmoriti od službenih obaveza i neplanirano su ostali promatrati divlje životinje s kuće na drvetu u središtu planina. Te je noći Đuro VI. umro, a Elizabeta postala kraljica. 

Jim Corbett, prirodoslovac i lovac koji je bio u pratnji para u hotelu Treetops, u knjigu posjetitelja napisao je: „Po prvi put u povijesti svijeta mlada se djevojka popela na drvo kao princeza, a idući dan spustila se kao kraljica“. 

Nosorozi cijelu noć

U stvarnosti je Filip priopćio vijest Elizabeti tek nakon što su napustili Treetops, no proširila se druga verzija priče, o hotelu u kojem je princeza postala kraljica. 

Otvoren 1932. kao prenoćište za bogate i hrabre posjetitelje, Treetops je s divovskog smokvinog drva gledao na jezerce.

Nudeći privatan smještaj u krošnjama afričke divljine, eliti je davao priliku da izbliza promatraju životinje.

Elizabeta i Filip zapisivali su što su vidjeli, a taj papir je i danas u hotelu. Velika skupina slonova „njih četrdesetak“, viđeni su na jezercu, uz babune i antilope. 

„Nosorozi cijelu noć“, stoji na papiru s datumom 5./6. veljače 1952., s potpisom princeze i princa. 

Pomoćnik kraljevskog para u pismu zahvale vlasnicima hotela opisao je to kao „nevjerojatno iskustvo promatranja divljih životinja u prirodnom okruženju“.  

„Poprilično sam siguran da je ovo jedno od najljepših iskustava kraljice i vojvode od Edinburgha“, stoji u pismu uokvirenom u Treetopsu, s datumom 8. veljače iste godine. 

Izblijedjela sjećanja

Dvije godine nakon povijesnog posjeta, kad je Elizabeta već sjela na prijestolje, Treetops je izgorio. Sumnja se da su požar podmetnuli borci protiv kolonijalizma Mau Mau. 

Novi, mnogo veći hotel izgrađen je na istom mjestu, na suprotnoj strani jezerca u odnosu na originalni. 

Posjet Elizabeta i Filipa, kao i legenda koja je proizašla iz njega, učinili su Treetops jednim od najpoznatijih hotela na svijetu. 

Kraljevski par vratio se 1983., ovaj put formalnije, i uvidio da se Treetops dosta promijenio u 31 godinu. 

Niz godina je samo jedna ploča označavala gdje je par proveo onu sudbonosnu noć. Danas se ne može vidjeti ni nju jer ju je Treetops pospremio nakon što je morao zatvoriti vrata na početku pandemije koronavirusa. 

Dvije godine kasnije, dok se kraljica priprema obilježiti 70 godina vladavine, hotel je i dalje zatvoren, preostajući samo kao podsjetnik na davno minulo doba. 
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum