DUBROVNIK

Dubrovačkom Akvariju dodijeljen certifikat održivosti „Prijatelj mora”

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izvršni direktor Svjetske organizacije za održivost Paolo Bray dodijelio je u petak u Dubrovniku ravnatelju Instituta za more i priobalje Nenadu Antoloviću certifikat „Prijatelj mora” za dubrovački Akvarij, u sklopu istoimenog projekta promidžbe zaštite okoliša i održivog djelovanja.


Antolović je istaknuo kako su u postupku certificiranja uspješno ispunjeni svi potrebni uvjeti: održivo poslovanje, gospodarenje otpadom i društvena odgovornost te održavanje godišnjih obrazovnih tečajeva za posjetitelje.

„Najveći naglasak je na vrstama u akvariju, jer treba probati nabaviti što više organizama iz uzgoja, a ne iz prirode. Također, treba izbjegavati držanje zaštićenih ili ugroženih vrsta, a kod nas su to koralji koje ne držimo”, izjavio je Antolović i dodao kako je većinu uvjeta dubrovački Akvarij u svom radu još i prije ispunjavao.

„Još od ranije imamo bazen za karantenu, a sustav praćenja kvalitete mora smo unaprijedili novom opremom, gdje ćemo svakodnevno s automatske sonda Internetom dobivati podatke i na vrijeme reagirati”, rekao je Antolović.

Izvršni direktor Svjetske organizacije za održivost Paolo Bray istaknuo je kako certificiranje može biti vrlo važan alat u postizanju opipljivih rezultata u očuvanju prirode.


„Certifikat 'Prijatelj mora' najprije se ticao morske hrane iz održivih ribogojilišta i akvakulture. Tako javnost zna da takvi proizvodi dolaze iz održivih djelatnosti”, rekao je Bray.

Bray je poručio kako akvariji promiču ljepotu i raznovrsnost morskog života, ali mogu imati i loš utjecaj na okoliš, ako jedinke određenih vrsta nabavljaju ribolovom, a ne iz održivih ribogojilišta. Dubrovački Akvarij ispunio je i važan uvjet o dobrobiti riba.

„Certifikatom potvrđujemo da u Akvarij stižu organizmi iz održivih ribogojilišta te da se ne utječe na ugrožene vrste. Znamo da su ribe osjetilna i društvena bića. Osjećaju bol i stres pa provjeravamo da se to u ovakvim akvarijima ne događa”, istaknuo je Bray.

Certifikat „Prijatelj mora” dodjeljuje se od 2008. godine, a uz Dubrovnik i Pulu na popisu nositelja je još osam održivih akvarija, od Brazila i Velike Britanije do Italije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater