ZAGREB

Češka ekspedicija oko svijeta stigla u Hrvatsku

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Članovi najveće češke ekspedicije "Tatra oko svijeta 2" u subotu su u Zagrebu predstavili projekt i vozilo Tatru kojim obilaze svijet, a putovanje na koje su krenuli ovog tjedna uključuje više od 270.000 kilometara i podijeljeno je na četiri etape. 

"Prva ekspedicija oko svijeta kamionom Tatra odvila se još prije Prvoga svjetskog rata, a do danas ih je bilo više. Ipak, najveća ekspedicija, ona koja je krenula 1987. godine, svim je Česima još uvijek u pamćenju, a mi smo kao djeca, tada dvanaestogodišnjaci, slušali te priče i zamišljali kako i mi sudjelujemo u tom pothvatu", rekao je voditelj i idejni začetnik ekspedicije Petr Holeček u trgovačkom centru Westgate Shopping City. 

Posljednje dvije godine, ističe, proveli su osmišljavajući ovaj projekt, tražeći partnere, opremajući kamion i pripremajući se za sve ono što ih može naći na putu.

Na put su krenuli prije nekoliko dana, a Hrvatska je njihova peta destinacija. Dalje nastavljaju prema Crnoj Gori, pa na istok. Između ostalih, na njihovoj ruti su i Turkmenistan, Čile, Ekvador, Nikaragva, Guatemala, Burkina Faso, Mali, Senegal i Gambia. 

"Ekspedicija se sastoji od pet stalnih članova, a organizirani smo kao 'open-source' te nam se mogu pridružiti, na par dana ili dulji vremenski period, svi zainteresirani za ovu avanturu", istaknuo je Holeček. 

Prvi tajnik Veleposlanstva Republike Češke u Hrvatskoj Petr Kašička istaknuo je da su projekt podržali i brojni češki gospodarstvenici. 

"Voditelji ekspedicije koja će sljedeće tri godine posjetiti 67 zemalja i obići zemaljsku kuglu, rade veliku promociju Češkoj. Izrazito me veseli slušati o ekspediciji i njihovim planovima te ćemo im pomoć pružiti i mi u Veleposlanstvu, kao i svi u Češkoj", poručio je Kašička, zaželivši avanturistima sretan put i mnogo uspjeha u ekspediciji. 

Kamion Tatra 815 GC, u kojem članovi ekspedicije putuju i "žive", izložen je pred trgovačkim centrom Westgate Shopping City te ga posjetitelji mogu razgledati sve do 20 sati kada ova ekspedicija nastavlja dalje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter