LOS ANGELES

Broj glavnih ženskih uloga u Hollywoodu porastao 2019.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Broj glavnih ženskih uloga u Hollywoodu porastao je 2019. i približio se broju muških uloga, pokazalo je godišnje istraživanje objavljeno u srijedu.

Centar za praćenja žena na televiziji i na filmu sveučilišta u San Diegu svake godine analizira stotine američkih filmova kako bi odredio prirodu uloga, tj. likova koji nose priču.

Prošle godine su 40 posto od oko 2300 glavnih uloga nosile žene prema 31 posto 2018., najviše od 2002. kada je pokrenuto istraživanje. 

Četrdeset i tri posto glavnih uloga imali su muškarci, a ostatak od 17 posto igralo je više glumaca.

Još jedna pozitivna promjena je što se 45 posto glavnih ženskih uloga u 2019. pojavilo u filmovima velikih tradicionalnih studija, prema 32 posto godinu dana ranije. 

"Dvije godine zaredom svjedočimo značajnim promjenama za ženske uloge, što je pozitivna promjena. Važno je naglasiti da i dalje ima dva puta više muškarca u ulogama u kojima se izgovara tekst nego žena", otkriva Marha Lauzen, direktorica centra.

Što se zastupljenosti pripadnica različitih etničkih skupina u Hollywoodu tiče, tu ima prostora za napredovanje. Crnkinje su 2019. igrale 20 posto uloga., azijatkinje sedam posto, a latinoamerikanke samo četiri posto.

U 2019. bilo je glavnih ženskih uloga u svim žanrovima, rekla je Lauzen,

"Ali stereotipovi su tvrdokorni", upozoravaju autori izvješća i naglašavaju da ženske uloge najčešće određuje bračni status, a rjeđe profesija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter