MUENCHEN

Bavarski državni arhiv kupio Hitlerov ugovor o najmu rezidencije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Bavarski državni arhiv kupio je Hitlerov ugovor o najmu rezidencije među ostalim predmetima ponuđenima na kontroverznoj dražbi nacističkih predmeta, objavio je glasnogovornik ustanove u srijedu u Muenchenu.

Arhiv je platio 6400 eura za razne dokumente među kojima i ugovor o najmu koji je nacistički vođa Adolf Hitler zaključio za adresu Prinzregentenplatz u ožujku 1933. u Muenchenu ubrzo nakon što je postao kancelar.

Među drugim kupljenim predmetima su platna koja su bila izložena u njegovoj rezidenciji a koja su od većeg interesa za arhiv, kazao je Andreas Nestl.

Dokumente je imao Hitlerov kućepazitelj i sada će biti u sastavu kolekcije koju će zainteresirani moći pregledati.

Dražba predmeta među ostalim Hitlerova šešira, haljine njegove družice Eve Braun i luksuznog izdanja Mein Kampfa izazvala je prosvjede protiv minhenske dražbovne kuće Hermann Historica.

Švicarsko-libanonski poslovni čovjek Abdallah Chatila potrošio je više od 600.000 dolara u nastojanju da kupi što je moguće više predmeta i odmah ih je donirao židovskoj humanitarnoj udruzi Zakladi Keren Hayesod.

Želio je onemogućiti da ti predmeti završe u rukama neonacista. Na donaciju se odlučio nakon što je odbacio ideju da uništi kupljene predmete.

Eurosko židovsko udruženje pozvalo je dražbovnu kuću da odustane od aukcije.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum