NA DANAŠNJI DAN

25. SVIBNJA 1968. Pazinac Eduard Franković predao štafetu Josipu Brozu Titu

| Autor: Mirjan RIMANIĆ

Na današnji dan 25. svibnja 1968. mladi automehaničar iz Pazina Eduard Franković predao je štafetu mladosti Josipu Brozu Titu u Belom dvoru u Beogradu. Obično se štafeta Titu predavala na beogradskom stadionu JNA, ali odstupanje od ustaljenog programa dogodilo se upravo te 1968. godine.

Bilo je to samo nekoliko dana prije početka studentskih demonstracija, a prijem gostiju održan je u prijepodnevnom satima bez pojedinačnog čestitanja. Prilikom obraćanja prisutnima Tito je rekao: "Razumije se i omladina s pravom traži da u pitanju samoupravljanja ona hoće da učestvuje u punoj mjeri, da se njoj isto tako kao svakom drugom građaninu pruži mogućnost da učestvuje u samoupravljanju, da učestvuje i preuzima odgovornost u daljoj izgradnji socijalističkih društvenih odnosa u našoj zemlji. nismo u tom pogledu učinili dovoljno... Ja smatram da mi moramo tu učiniti snažan zaokret, to jest ne zaokret nazad nego naprijed, brže ići naprijed po pitanju samoupravljanja, brže ići naprijed u pitanju rješavanja naše omladine, njihovih potreba u njihovom životu, uključivanje u naš društveni život sa punom njihovom odgovornošću, brže rješavati pitanje besposlice i mi to možemo riješiti... Briga o omladini, o mladoj generaciji koja će u budućnosti nositi dalje razvitak u našoj zemlji, to mora biti prvenstveno sa naše strane učinjeno. Ta briga mora nas pratiti svaki dan."

Predaji štafete uz politički vrh prisustvovali su i pobjednici Omladinskog festivala rada, kojima je Josip Broz kao nagradu uručio satove. Tako je slika o mladom radniku kao značajnom graditelju društva bila potpuna. U isto vrijeme studenti, okrenuti nemirima u Francuskoj, u listu "Mladost" samo su u najkraćim crtama spomenuli štafetu.

Inače, Josip Broz koristio je svaku priliku da se susretne s mladima i da ih u svojim govorima podrži i ohrabri. Pokazivao je razumijevanje za njihove potrebe i zahtjeve, iako ih nije rješavao. Tako je njegova popularnost bila ogromna i kada mu je stvarna moć u državi bivala sve manja.

Eduard Franković umro je 29. ožujka 2020. u 73. godinu života.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini