HAVANA

Po Havani niču male trgovine i buja privatni sektor

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Poput gljiva poslije kiše, male trgovine niču diljem Havane u privatnim domovima i garažama pošto se privatni sektor konačno počinje razvijati u komunističkoj Kubi.

Mala poduzeća, odobrena tek 2021., izazov su tvrtkama kojima upravlja jednostranačka država, a koje su svakim danom sve praznije dok se Kuba bori s nedostatkom strane valute i nevjerojatno visokom inflacijom u jeku najgore ekonomske krize u 30 godina.

U garažama, na trijemovima ili u malim trgovinama, Kubanci prodaju razne proizvode - pivo, slatkiše, meso, mliječne proizvode i namirnice do kojih je sve teže doći. 

"Ako trebate nešto što ne možete pronaći (u državnim trgovinama), oni to imaju! Imaju stvari koje trebate", rekla je klijentica, 73-godišnja Maria Leonor za AFP dok je izlazila iz jedne nove privatne prodavaonice. 

Nakon šest desetljeća trgovine isključivo u državnom vlasništvu, kubanska vlada je u kolovozu 2021. odobrila zakon kojim se legalizira malo i srednje poduzetništvo.

Značajne promjene uslijedile su u vrijeme oporavka Kube od posljedica pandemije koronavirusa koja je uništila njezinu kritičnu turističku industriju, kao i zaoštravanja američkih sankcija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of