istraživanje je trajalo 17 godina

Konačno je poznato koji je najstresniji posao na svijetu

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Gotovo da nema posla koji s vremena na vrijeme nije stresan, a u dugotrajnom istraživanju znanstvenici su otkrili koji je posao najstresniji, javlja Index. 

Dugoročna studija provodila se 17 godina s ukupno 136 tisuća sudionika.

Burzovni mešetar, vozač autobusa, odgajatelj u vrtiću, pilot, liječnik, sve su to poslovi za koje smo mogli zamisliti da zauzimaju prvo mjesto na listi najstresnijih poslova na svijetu. No najstresniji na svijetu je konobarski posao, tako barem tvrdi studija Južnog medicinskog sveučilišta u Kini.

Na prvu bi to moglo biti pomalo začuđujuće, jer je to posao s manje odgovornosti od, primjerice, pilota. Ali ako bolje razmislite, rezultat studije čini se uvjerljivim. Konobari su tijekom radnog vremena stalno pod psihičkim i fizičkim pritiskom, a faktor stresa je iznimno visok.

Zauzvrat doživljavaju malo uvažavanja i, kao da to nije dovoljno, posao je vrlo nefleksibilan. Konačno, za razliku od primjerice liječnika, konobari nisu nagrađeni dobrom plaćom i priznanjem. Znanstvenici su također otkrili da stres uzrokuje mnogo češće posezanje za cigaretama i alkoholom među konobarima. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini