Nakon udara u ledenjak

Na današnji dan prije 111 godina potonuo je Titanic. Većinu preživjelih spasio je brod Carpathia koji je bio na putu za Rijeku

| Autor: Glas Istre
Titanic (foto: Wikimedia Commons)

Titanic (foto: Wikimedia Commons)


Potonuće Titanica dogodilo se 15. travnja 1912. godine, u najranijim jutarnjim satima. Nakon udara u ledenjak brod se počeo puniti vodom. Posada je imala točno 2 sata i 40 minuta da evakuira brod prije nego što potone. Problem je bio u tome što je na svom prvom putovanju Titanic nosio samo 20 čamaca za spašavanje, koji su mogli primiti točno 1.178 ljudi. No, ukupan broj ljudi na Titanicu u trenutku katastrofe bio je oko 2.224.

Razlog zašto je stavljeno samo 20 čamaca bio je u zastarjeloj pomorskoj zakonskoj regulativi. Naime, ona je obvezivala brodove preko 10.000 tona da nose samo 16 čamaca s kapacitetom 990 ljudi. Dakle, Titanicovi čamci za spašavanje čak su i nadmašivali zakonske norme! Zanimljivo je da je Titanic projektiran tako da je mogao nositi čak 64 čamca za spašavanje, koji bi mogli primiti oko 4.000 ljudi, prenosi Povijest.hr

Premda se u 20 čamaca za spašavanje moglo spasiti navedenih 1.178 ljudi, čak ni to nije uspjelo, zbog loše organizacije. Ukupno se spasilo samo 710 ljudi. U hladnoj vodi sjevernog Atlantika život je tog jutra izgubilo čak preko 1500 osoba (ne može se točno znati zbog zbrkanih putničkih lista). Među poginulima zanimljive su razlike u spolu i klasi. Naime, od žena koje su putovale prvim razredom poginule su samo četiri (3 %), dok je od onih koje su putovale najnižim, trećim razredom poginulo čak 54 %.

Na Titanicu je najgore bilo biti muškarac u drugom razredu. Naime, njima je smrtnost bila čak 92 %. Većinu od 710 osoba preživjelih s Titanica spasio je brod Carpathia koji je onuda prolazio. Za Hrvatsku je zanimljivo da je Carpathia bila na putu iz New Yorka u Rijeku kad je primila poziv u pomoć. Na Titanicu je bilo i 20-30 putnika iz Hrvatske, od čega je samo dvoje ili troje preživjelo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum