lijepa pojava 

Ružičasti mjesec uskoro na nebu

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


'Ružičasti' Mjesec, odnosno travanjski puni Mjesec, bit će vidljiv sutra oko 6.35 sati po našem vremenu, prenosi Večernji list.

To je i prvi puni Mjesec proljeća. Iako nosi naziv "ružičasti", neće tako izgledati. Naime, naziv nosi od ranog proljetnog cvata divljeg cvijeća poznatog kao ružičasta mahovina. 

Ovaj puni Mjesec poznat je i kao uskrsni Mjesec s obzirom na to da se po njemu uglavnom računa datum Uskrsa u kršćanskom kalendaru.
Uskrs se računa na temelju punog Mjeseca i pada u nedjelju nakon prvog uštapa poslije proljetnog solsticija. Zbog toga je Uskrs katkada u ožujku, a ove godine obilježava se 9. travnja, tri dana nakon punog Mjeseca.

Prije ružičastog Mjeseca ove je godine bio "Crvoliki Mjesec", a sljedeći Mjesec je "Cvjetni Mjesec". Travanj je mjesec također poznat kao "Mjesec trave koja klije", "Mjesec jaja" i "Mjesec ribe". 

Osim ružičastog Mjeseca, ovog tjedna na nebu će vidljiva biti tri planeta. Danas će na nebu Venera biti najsjajnija, a vidljivi će biti Merkur i Mars, objavila je NASA. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of