nikad nije kasno

Branislav ima 88 godina i studira strojarstvo. Kad ne sprema ispite, radi u vrtu i voćnjaku

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Želju za znanjem i obrazovanjem raduje kod svih uzrasta, a posebno kod najstarijih. Jedan od njih je svakako 88-godišnji Branislav Radulović, službeno najstariji brucoš u Crnoj Gori koji upravo priprema ispite u drugom semestru na Strojarskom fakultetu u Podgorici, prenosi Slobodna Dalmacija.

Branislav je od Sveučilišta na dar dobio laptop, ali budući da informatičkom tehnologijom još nije dobro ovladao (ipak je upisao strojarstvo, a ne elektroniku i IT tehnologiju), još piše rukom.

"Sve bilježim na satovima i cilj mi je dokazati studentima da redovito dolaze na satove i slušaju predavanja i da im je garantiran prolaz na ispitu. Vjerujte, ja toliko brzo pišem da često puta moram dešifrirati ono što sam napisao, što i nije čudo jer nisam dugo pisao", rekao je Branislav Radulović za RTCG.

Kada ne sprema ispite, Branislav radi u vrtu i voćnjaku u Komanima i ne želi spavati na lovorikama titule najstarijeg brucoša.

"Još nisam dobio nijednu ocjenu, tako da je sve ovo prividno, ne računam ništa dok ne dobijem ocjene u indeksu. Prvi semestar prošao nam je puno teže nego što sam zamišljao. Vidio sam da svaki profesor traži dublje znanje, drukčije je bilo učenje prije 70 godina nego sada. Sad se traže neki izvodi i postupci, teško se tu snalazim. Međutim, pokušat ću to svladati... Teoretski predmeti mi bolje idu, jer to je sve na osnovi logike, a matematika i fizika malo teže", za TVCG priznao je Branislav koji je upisao fakultet unatoč protivljenju obitelji. Fakultet je bio upisao i prije 60 godina, ali tada je morao početi raditi.

"Mlade kolege i kolegice su me dobro prihvatili, trude se pomoći mi jer slabo čujem i vidim. Nastojim da ne budem privilegiran, sjedim u prvoj klupi da bolje čujem, oni dosta tiho pričaju i to mi smeta, ali neću ih opomenuti jer želim sve kako je redovno. Ne tražim nikakav popust jer to meni faktički ne treba. Umirovljenik sam 35 godina, to mi ne utječe na penziju, nešto ne mislim zapošljavati se", govori Branislav za RTCG.


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of