NASIRIJA

U Iraku otkrivena gostionica stara 5000 godina

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Skupina američkih arheologa otkrila je 5000 godina staru gostionicu u drevnom gradu Lagaš u južnom Iraku, sada poznatom kao Al Hiba, objavili su izraelski mediji.

Na mjestu arheološkog nalazišta pronađene su klupe, prostor koji je služio kao hladnjak, pećnica pa čak i ostaci hrane u njoj.

Gostionica je bila skrivena samo 50 centimetara ispod površine, izvještava list Jerusalem Post.

"Nevjerojatno je pronaći nešto poput ove gotovo 5000 godina stare javne gostionice tako blizu površine", rekla je o neobičnom otkriću Holly Pittman, direktorica Arheološkog projekta Lagaš i kustosica za Bliskog istoka u Muzeju arheologije i antropologije u američkoj Philadelphiji.

“Samo precizno, višefazno horizontalno iskapanje može otkriti što je ostalo”, objasnila je.

Horizontalno iskapanje predložila je voditeljica terenskog rada Sara Picimenti, sa Sveučilišta u Pisi u Italiji, a o otkriću gostionice koja se krila samo 50 centimetara ispod površine javio je i američki televizijski portal CNN.

Lagaš se smatra jednim od najstarijih i najvećih mezopotamskih gradova. Oko 3000. godine prije Krista bio je jedno od glavnih središta poljoprivrede i ribolova zbog okolnih močvara i plodne zemlje, piše Jerusalem Post.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini