Bogati arheološki nalazi u okolici Vrsara

LOKALITET MONTE RICCO Pulski studenti arheologije u Vrsaru otkrivaju drevnu prošlost

| Autor: Slaven BRAJKOVIĆ

Cilj projekta je uklopiti arheološku baštinu u turističku ponudu Vrsara, osmisliti i predložiti načine predstavljanja arheoloških lokaliteta, kako turistima tako i lokalnom stanovništvu, ali i doći do novih spoznaja o području ove općine, duž sjeverne obale Limskog zaljeva, kazao je profesor Robert Matijašić

 

 

Studenti arheologije Sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule već nekoliko godina na području Općine Vrsar vrše arheološka istraživanja u sklopu znanstvenih projekata sveučilišta. U fokusu zanimanja studenata je lokalitet "Monte Ricco" (Gavanov vrh) u blizini Stancije Grande (Stancija Velika), kilometar udaljene od Vrsara, gdje su još 1960. godine prepoznati ostaci velike rimske cisterne, ali je pregledano i cijelo područje općine Vrsar.

- Ove smo godine u ožujku nastavili prošle godine započeta istraživanja prapovijesne gomile kraj Gradine, a trenutno radimo opet na Monte Riccu gdje se prapovijesna gradina i rimska arhitektura iskopava još od 2014. godine. Dosad smo radili i na ostalim prapovijesnim gradinama od Vrsara do Kloštra, detalje ovog hvalevrijednog projekta iznio nam je voditelj i sveučilišni profesor Robert Matijašić. 

Istraživanje samostanu u Kloštru 

- Cilj projekta je uklopiti arheološku baštinu u turističku ponudu Vrsara, osmisliti i predložiti načine predstavljanja arheoloških lokaliteta, kako turistima tako i lokalnom stanovništvu, ali i doći do novih spoznaja o području ove općine, duž sjeverne obale Limskog zaljeva, kazao je profesor Matijašić.

Osim toga projekt predviđa i istraživanja u samostanu sv. Mihovil u Kloštru te podvodna arheološka istraživanja uz vrsarsku obalu, od autokampa Valkanela do ulaza u Limski zaljev. Od 2018. godine kada je na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli otvoren studij arheologije, ova terenska istraživanja u Vrsaru su i poligon za studentsku praksu koja je obavezna za sve studente arheologije, kako bi stekli što više praktičkih iskustava tijekom studija.

Tu se upoznaju s tehnikama arheološkog iskopavanja i dokumentacije, a u izravnom radu s arheološkim materijalom postupno stječu vještine potrebne za svoje buduće zanimanje. 

Studenti i iz Zagreba, Rijeke i Slavonije 

- Pritom moram naglasiti da od studija arheologije u Hrvatskoj, pulski studij predviđa najviše prakse, istaknuo je Matijašić.

Sveučilište Jurja Dobrile ima sporazume o suradnji s arheološkim ustanovama diljem Hrvatske, pa će tako na jesen jedna skupina studenata praksu imati i u Slavoniji. Inače, na pulskom Sveučilištu studenti dolaze ne samo iz Istre, već i iz Zagreba, Rijeke i Slavonije. Nastavu im drže i stručnjaci iz istarskih arheoloških ustanova kao što je Arheološki muzej Istre, Hrvatski restauratorski zavod Zagreb koji u Juršićima ima Odjel za kopnenu arheologiju, te kao vanjski suradnici Arheološki muzej Zagreb, zagrebački Institut za arheologiju te HAZU. 

U pripremi predstavljanje rezultata istraživanja 

Od lanjskog listopada suradnju su proširili na Povijesni i pomorski muzej Istre i na druge ustanove. Ove su godine morali odgoditi održavanje Europskih dana arheologije koji su bili planirani od 19. do 21. lipnja, zbog pandemije, ali će zato njihovi arheolozi sljedeće godine pripremiti niz predstavljanja na temelju rezultata istraživanja u općini Vrsar, pri čemu računaju i na suradnju i pomoć lokalne zajednice i mještana.

Istraživanja se vrše u sklopu projekta pod nazivom "Arheološki krajolik u održivom razvoju kulturnog turizma Općine Vrsar" kojeg sufinanciraju Hrvatska zaklada za znanost, Općine Vrsar, Turistička zajednica Vrsar i Maistra.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini