nemojte propustiti

Sutra fascinantna pojava na nebu, zadnji puta se dogodila prije 50 tisuća godina

| Autor: Glas Istre
llustracija (Pixabay)

llustracija (Pixabay)


Komet C/2022 E3 (ZTF), koji se naziva i ‘Zeleni komet‘, najbliže će našem planetu proći 1. veljače i za razliku od mnogih prije njega - neće iznevjeriti, prenosi Slobodna Dalmacija.

Svakako se ne radi o tzv. Velikm kometu, niti je po svjetlini blizu kometima poput NEOWISE-a ili Hale-Bopp-a, ali je definitivno izvrstan komet za fotografiranje, prekrasan i fascinantan sam po sebi.

Poput drugih kometa koji imaju duge orbitalne periode, ne pojavljuje se često.

‘Zeleni komet‘ posljednji je put posjetio unutrašnjost Sunčevog sustava prije 50 000 godina, otprilike u vrijeme kada se smatralo da su ljudi u kamenom dobu prvi počeli razvijati jezik.

Zbog prirode svoje orbite, možda više nikada neće posjetiti unutrašnjost Sunčevog sustava - što znači da bi ovo mogla biti posljednja prilika čovječanstva da ugleda ovaj komet.

Smatra se da C/2022 E3 (ZTF) dolazi iz Oortovog oblaka, područja oko vanjskog Sunčevog sustava za koje se smatra da sadrži milijarde kometa koji su uglavnom u stabilnoj orbiti oko Sunca.

Svakako vrijedi potruditi se, izaći van i potražiti ga, pogotovo ako možete doći do nekog mračnog mjesta sa što manje svjetlosnog onečišćenja.

Fotografija je nastala suradnjom kolega astrofotografa na lokaciji Vrlika-Zagreb.

Snimana je je u Vrlici u noći sa 24. na 25. 01.2022 teleskopom 600mm fokalne duljine i posebnom kamerom za astro fotografiju te je dalje obradjivana u Zagrebu

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini