ZAGREB

Više od 140 mačaka 19 pasmina ovaj vikend na izložbama u Zagrebu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Više od 140 mačaka 19 pasmina bit će prikazano ovaj vikend na izložbama u zagrebačkom King Cross Jankomir, najavio je u ponedjeljak Savez felinoloških društava Hrvatske, organizator izložbi.

Izložbe će biti otvorene u subotu i nedjelju, 3. i 4. prosinca od 10 do 18 sati, a ulaz za posjetitelje bit će besplatan. 

Best in Show, odnosno proglašenje najljepših mačaka izložbe, oba će dana početi u 16,30 sati.

Bit će predstavljene Egzotična, Perzijska, Ragdoll, Sveta birma, Maine Coon, Neva maskerada, Norveška šumska, Sibirska, Bengalska, Britanska dugodlaka, Britanska kratkodlaka, Burmanska, Kartuzijska, Ruska, Tajlandska, Sphynx, Don Sphynx, Domaća kratkodlaka mačka i Cornish Rex.

"Cornish Rex nemamo prilike vidjeti u našim krajevima, a to je vrlo dojmljiva pasmina, čija se dlaka gotovo i ne linja", istaknula je tajnica Saveza felinoloških društava Hrvatske Amelija Leopoldović.

Kaže kako su Cornish Rex mačke vrlo elegantne, dugih ravnih i vitkih nogu i klinaste izdužene glave. Druželjubive su i privržene naravi te mogu naučiti razne vještine i trikove. Nemaju problema sa životom u zatvorenom prostoru, a zbog vrlo kratke, mekane i valovite dlake koja se gotovo i ne linja idealne su za osobe s alergijama. Na izložbu u King Cross Jankomir stižu iz mađarske uzgajivačnice.

Prva takva mačka rođena je u leglu domaćih mačaka u Engleskoj 1951., kao rezultat spontane biološke mutacije, jer je krzno jednog mačića bilo valovito, slično krznu Rex zečeva. Pasmina je službeno priznata 1967., a ime je dobila prema pokrajini Cornwall u kojoj se prvi puta pojavila i od kuda je pokrenuta ideja za uzgoj. 

leopoldović je podsjetila da je Savez felinoloških društava Hrvatske ove godine proslavio 30 godina postojanja. 

Član je Fédération Internationale Féline (FIFé), najpoznatije i najuglednije felinološke organizacije osnovane 1949., koja obvezuje članove na poštivanje strogih pravila i uzgojnih standarda, a koji su tijekom godina rezultirali prepoznatljivom međunarodnom reputacijom u cijelome svijetu. 

FIFe trenutno ima 42 članice iz 40 zemalja. 

Na sedamstotinjak izložbi godišnje, koje se održavaju na nekoliko kontinenata, sudjeluje više od 100.000 individualnih uzgajivača s više od 200.000 izloženih mačaka kojima sudi 167 aktivnih FIFe licenciranih međunarodnih sudaca. Federacija inače priznaje samo 48 pasmina u četiri kategorije, a mnoge novonastale pasmine odbijaju se jer mačke ne mogu zadovoljiti propisane kriterije zdravlja i dobrobiti životinja, napomenuli su iz Saveza felinoloških društava Hrvatske.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater