AKCIJA UDRUGE SOS ŠAPE I VETERINARSKE BOLNICE U POREČU

APEL UDRUGE SOS ŠAPE: Spasimo mace i mačiće u Kadumima


"Kadumi su prelijepo mjestašce kraj Poreča, okućnice su uređene, trava pokošena, a u gotovo svakom dvorištu lijep, njegovan pas. I pored prostranih dvorišta, vlasnici odvode svoje pse u šetnju - na uzici. Prizor rijedak i lijep. Nisam provjerila, ali pretpostavljam da i kakicu uredno kupe za svojim ljubimcima, jer nisam vidjela ostatke po putu", kaže volonterka iz porečke udruge za zaštitu životinja SOS Šape te upozorava da u tim lijepim Kadumima postoji i "odlagalište" za mace.

- Na kraju mjesta, blizu nekadašnjeg marketa, u grmlju, skrivena od pogleda, ali ipak preblizu ceste, nalazi se mala mačja kolonija. Pobrojala sam 10-ak što odraslih maca, što mačića, ali svi su odreda plahi pa se bojim da ih, skrivenih od pogleda, ima i više. Pri prvom posjetu donijela sam malo mačje hrane u zdjelicama i čim sam prvu stavila na travu dotrčala je maca, zgrabila zdjelicu i odnijela ju u zubima da pojede negdje u miru. Kažu mi ljudi, dođu ovamo neki i izbace mačiće iz auta. Događa se to upravo ovih dana, proljeće je, mace se mace, a novi mačići svima su višak. Grad Poreč, srećom, brine o slobodnoživućim macama (iako bi ove prije bile slobodnoleteće iz kuća i okućnica) pa udruga SOS Šape i Veterinarska bolnica u Poreču kreću u akciju. Pokušat ćemo uloviti mace i mačiće. Mace će biti liječene, sterilizirane, cijepljene i označene te vraćene na hranilište, a pitomim macama i mačićima ćemo pokušati naći domove, kaže volonterka iz Poreča.

Udruga SOS Šape poziva građane Kaduma da podrže akciju i ukoliko postoji osoba koja ove mace hrani i zna nešto više o njihovom broju i sastavu, mole da im se javi na 099-374-74-24. "Sve ovo su zakuhali oni koji su, žaleći izdvojiti 200-300 kuna za sterilizaciju svoje mace, napravili račun od nekoliko tisuća kuna koji će platiti Grad i donatori. Ljuti me što se nikako ne možemo odreći loših navika rješavanja neželjene mladunčadi potapanjem u kantama vode, trovanjem ili bacanjem u šumu. Od svih mogućih rješenja, naš narod još uvijek bira ona najgora i najskuplja. Postoje brojne akcije sterilizacije po povoljnijim cijenama, postoje udruge i volonteri koji zbrinjavaju životinje i mogu pomoći, a postoje i prijave i visoke kazne. Mijenjaju se i postrožuju zakoni i propisi, a mijenja se i svijest ljudi - sve više su skloni osuditi onog tko usmrti ili odbaci životinju, sve više to postaje neprihvatljivo ponašanje na koje mnogi više neće okrenuti glavu. Mi sigurno nećemo okrenuti glavu od ovih sirotih maca, učinit ćemo sve da budu zdrave, site i zbrinute, uložit ćemo vrijeme, trud i sredstva, a sve to ne bi trebalo da je netko, za sada nepoznat, poštivao svoje obaveze odgovornog vlasnika kućnog ljubimca", stoji u pismu iz udruge SOS Šape. Više informacija i fotografije na https://www.facebook.com/sossape/. (D. P.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater