TEKST REALIZIRAN U SURADNJI S HRVATSKOM TURISTIČKOM ZAJEDNICOM

U RURALNOM DIJELU LABINŠTINE NAJTRAŽENIJE KUĆE ZA ODMOR: U Općini Sveta Nedjelja i Kršanu odlični turistički rezultati

| Autor: Branko BIOČIĆ
Kuća za odmor Rajka Boričića u Eržišću na području Općine Sveta Nedelja

Može se reći kako su rezultati pozitivni u odnosu na početna predviđanja, a za očekivati je dodatno poboljšanje u skladu s naporima koje nacionalna i županijska TZ ulažu u privlačenje turista. To se, prije svega, odnosi na marketinške aktivnosti i komunikaciju s bliskim emitivnim tržištima, kaže Arijana Brnetić, direktorica TZ-a općine Kršan

Budući da je turistima trenutno vrlo bitna socijalna distanca, potražnja za većinom objekata u ruralnom djelu Labinštine, općinama Sveta Nedjelja i Kršan kao izoliranim smještajnim objektima, pokazala se još većom nego što su bila predviđanja na početku pandemije. I dok u rabačkim hotelima boravi tridesetak posto gostiju u odnosu na isto vrijeme prošle godine, zaleđe Labinštine bilježi vrlo dobre turističke rezultate.

Najbrojniji njemački gosti

U općini Sveta Nedelja nalazi se 345 objekata za iznajmljivanje turistima, apartmana, studio apartmana, kuća za odmor i soba.

- Trenutačno na području općine boravi 1.045 turista ili 83 posto od lanjskog broja što je izvrstan rezultat. Od toga su samo 32 osobe u nekomercijalnom smještaju ili tek 3 posto. U prvih 15 dana srpnja ostvareno je ukupno 1.109 dolazaka, što je 69 posto u odnosu na lani te 10.495 noćenja ili 76 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Najbrojniji gosti u prvoj polovici srpnja su i dalje iz Njemačke koji čine 59 posto ukupnih dolazaka, zatim slijede gosti iz Austrije sa 10 posto, Belgije sa 6 posto te Hrvatske i Poljske s po 4 posto ukupnih dolazaka. Ako se do kraja rujna ostvare noćenja od oko 80 posto lanjskog prometa prema posljednjim pokazateljima, do kraja godine bi se moglo ostvariti otprilike 60 posto lanjskog prometa, što bi, s obzirom na situaciju, bio solidan rezultat, kaže Milena Katičić Miletić, direktorica TZ-a općine Sveta Nedjelja.

Vila Skavre u Kožljaku

Ističe nadalje kako su i objekti koji se nalaze u sklopu OPG-ova ostvarili iznenađujućih 27 posto više noćenja u odnosu na lani što je još jedan pokazatelj da se turisti sve više okreću prirodnim izoliranim područjima s ponudom autohtonih proizvoda čega u općini Sveta Nedelja ne nedostaje.

Trećina gostiju manje u Kršanu

Na području općine Kršan ima pak 1.240 kreveta, pretežito u ruralnim dijelovima i to u Kršanu, Vlašićima, Kožljaku, Čepiću, Šušnjevici te na području Zagorja i Plomin Luke. Prema podacima s eVisitora, na području općine Kršan trenutno boravi 553 turista, što je oko 30 posto manje u usporedbi s istim danom prošle godine. Najviše turista smješteno je u objektima u domaćinstvu i to 489, što predstavlja 60 posto prošlogodišnjih brojki. U jedinom hotelu koji ima deset kreveta borave četiri turista što je udio od 43 posto u usporedbi s istim danom prošle godine. U nekomercijalnom smještaju boravi 60 osoba, odnosno 89 posto u odnosu na 2019. U kućama za odmor je u prvih 6 mjeseci ostvareno 2.950 noćenja što predstavlja 48 posto ukupno ostvarenog noćenja, dok je prošle godine taj udio iznosio 32 posto.

Arijana Brnetić, direktorica TZ-a općine Kršan, naglasila je da su i ovdje najbrojniji gosti Nijemci, a slijede Slovenci, Talijani i Česi. Najzastupljeniji su dakle Nijemci s udjelom noćenja od 40 posto, a slijede ih Slovenci s udjelom od 19 posto. Gosti se prvenstveno odlučuju za smještaj u kućama za odmor.

- Ovogodišnja turistička sezona je izazovna i promjenjiva u skladu s trenutnim stanjem pandemije koronavirusa. Može se reći kako su rezultati pozitivni u odnosu na početna predviđanja, a za očekivati je dodatno poboljšanje u skladu s naporima koje nacionalna i županijska TZ ulažu u privlačenje turista. To se, prije svega, odnosi na marketinške aktivnosti i komunikaciju s bliskim emitivnim tržištima. Prema segmentaciji tržišta, općina Kršan je poželjna auto-destinacija, posebno zbog kvalitetnih smještajnih kapaciteta, izuzetnih turističkih atrakcija, kulturnih i prirodnih, mogućnosti održavanja socijalne distance za naše posjetitelje te blizini naklonjenih emitivnih destinacija. Nakon neizvjesne predsezone, može se istaknuti pozitivan trend i povećanje dolazaka u srpnju, a očekuje se da će kolovoz i rujan slijediti pozitivan trend povećanja dolazaka i noćenja na području općine, kaže Brnetić te ističe da im je sigurnost gostiju i posjetitelja na prvom mjestu pa gostima daju sve informacije, u skladu s trenutnim napucima nadležnih službi.

Foto


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater