RURALNI RAZVOJ

VINARI I MASLINARI LABINŠTINE OZBILJNO HVATAJU KORAK S OSTATKOM POLJOPRIVREDNE ISTRE: Vrhunska ulja i vina nova su turistička ponuda Labina


Prije godinu dana osnovana je Udruga vinara i vinograda Labinštine "Trs" koju predvodi Valter Licul iz Nedešćine, a već sedam godina djeluje Galerija "Maslinova ulja" na čijem je čelu labinski uljar Viliam Negri

Labinština je nekada bila rudarsko-industrijski grad s naglaskom na razvoj turizma u Rapcu. Poljoprivreda je bila negdje u zapećku, s njom su se Labinjani bavili tek sporadično u ruralnom dijelu. Dok se u sjeverozapadnoj i južnoj Istri razvijalo maslinarstvo i vinogradarstvo, na Labinštini su tek posljednjih desetak godina ozbiljnije krenuli s tim granama poljoprivrede pa sada hvataju korak s ostalim dijelovima Istre. Prije godinu dana osnovana je Udruga vinara i vinograda Labinštine "Trs" koju predvodi Valter Licul iz Nedešćine, a već sedam godina djeluje Galerija "Maslinova ulja" na čijem je čelu labinski uljar Viliam Negri.

Galerija u labinskom starom gradu

Labinski uljari i maslinari su se nedavno predstavili pod ložom na fešti Petrova pa je to bila prilika za kušanje sve kvalitetnijih vina i maslinovih ulja s Labinštine.

- Počeli smo prije sedam godina u Galeriji Maslinova ulja s top brendovima kao što su Belić, Chiavalon, Ipša, Meloto i ja koji imamo preko 95 bodova u Flois Olei. Cilj nam je bio promovirati maslinarstvo i maslinovo ulje na Labinštini. Tako danas imamo sedam novih etiketa maslinovog ulja na Labinštini. To su OPG-ovi Alen Štucin iz Labina, Laris Rajković iz Brguda, Silvano Smoković iz Katarine, Goran Zahtila iz Breg Ivanovci, Andrea Baćac iz Katarine, Dulio Belić iz Rapca i ja iz Labina. Galerija je napravila svoje pa je uvrštena u sve stručne časopise u Hrvatskoj. Na ovoj smotri priključili smo i vinare jer maslinova ulja i vina uvijek idu zajedno, rekao je Viliam Negri.

Uz spomenute uljare, pod ložom su svoja kvalitetna vina ponudili Goran Baćac iz Kukurini, Romeo Licul iz Nedešćine s vinima Romeo, Valter i Patrik Licul također iz Nedešćine s vinima Fuhtar, Lari Juričić iz Bartići i Miljenko Vretenar s vinima San Martino. (Branko BIOČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter