Ova vrsta turizma POLAKO se OPORAVLJA

U pulskoj luci sve više kruzera i megajahti. Lani je u nju uplovio svega jedan kruzer, a ove godine već četiri

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
(Snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

(Snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)


Kruzing turizam se nakon pandemije polako oporavlja. Osjeti se to i u pulskoj luci koja ne može primiti ogromne kruzere, poput onih koji uplovljavaju u Dubrovnik, ali je svakako atraktivna za turiste koji putuju na taj način. Lani je, naime, u nju uplovio svega jedan kruzer, a ove godine do sada već četiri. Doduše, lani je tim jednim Pulu posjetio 301 putnik, dok je u ovoj godini na četiri kruzera bilo njih 217.

No, najave već sada govore da će broj putnik na kruzerima biti puno veći. Iz Lučke uprave Pula najavljuju da će u pulsku luku uskoro uploviti kruzer s 400 do 500 putnika, a koncem kolovoza još jedan s čak i nešto više njih. Riječ je o brodovima od oko 180 metara dužine, koji su za pulske prilike - divovi. Naime, u Lučkoj upravi nam pojašnjavaju da takvi kruzeri ne mogu uploviti u glavni lučki bazen, već se sidre na "vanjskom sidrištu", kod otoka Sveti Andrija.

Što se tiče megajahti, odnosno jahti dužih od 30 metara, njih je u Puli ove godine, unatoč predviđanjima da bi ih moglo biti manje zbog toga što se diljem Europe oduzima imovina ruskim bogatašima, nešto više nego lani. Tako je prošle godine, prema podacima Lučke uprave, u pulsku luku do sredine srpnja uplovilo 28 megajahti, a ove godine 38.

Najčešće ostaju po dan, dva, a rijetke su one koje možemo vidjeti na sidru ili vezane uz obalu pet i više dana. Inače, pristojbe Lučke uprave nisu se mijenjale još od 2008. godine, a očito je da će ostati iste i ove sezone.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum