ZAGREB

Porast kružnih putovanja stranih kruzera Jadranom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Porast kružnih putovanja stranih brodova po hrvatskom Jadranu nastavljen je i u 11 mjeseci prošle godine, sa 710 putovanja ili 5 posto više nego u istom razdoblju 2018., pri čemu je prvi puta premašen broj od 1,1 milijuna putnika, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Tijekom jedanaest mjeseci 2019. u Hrvatsku je došlo 75 stranih kruzera, što je isto kao i godinu prije, no ostvarili su 5 posto više kružnih putovanja.

Porast broja putnika na nešto više od 1,1 milijuna u postotku iznosi 8,6 posto, što je zadnjih par godina jedan od najvećih postotaka porasta u nekom godišnjem razdoblju.

Osim toga, strani su kruzeri duže nego prije boravili u Hrvatskoj, ukupno 1.413 dana.

S obzirom na zastavu zemlje pod kojom su doplovljavali nema većih promjena u odnosu na prijašnja razdoblja i godine, što znači da je Malta zemlja pod čijom je zastavom bilo najviše brodova i kružnih putovanja. Slijede brodovi sa zastavom Bahama, Paname itd.

Kruzeri su uobičajeno najviše dolazili u Dubrovnik, Split i Zadar, odnosno luke Dubrovačko-neretvanske županije, gdje je ostvareno i 59,4 posto svih kružnih putovanja, dok je druga po redu Splitsko-dalmatinska županija sa 25,6 posto tih putovanja. U Zadarskoj županiji bilo je 6,5 posto od ukupnih putovanja.

Preostala kružna putovanja stranih brodova bila su u lukama u ostale tri jadranske županije, pri čemu najmanje ili 1,6 posto na području Šibensko-kninske.

Samo u studenom 2019. putovanja stranih kruzera po Jadranu bilo je 38, što je pet tih putovanja ili 15,2 posto više nego u istom mjesecu 2018. godine

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of