TURIZAM BAZIRAN NA PRIRODNIM RESURSIMA

OPRTALJ TRASIRA PUT DALJNJEG TURISTIČKOG RAZVOJA: Na javnoj raspravi strateški plan razvoja turizma oprtaljske općine

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Novi vidikovac Armanija s pogledom na Oprtalj

Jednom varijantom predviđena je mogućnost da se do 2025. godine smještajni kapaciteti s postojećih 858 kreveta povećaju na 2.350, tako da se poveća njihov broj u svim objektima te izgradi kamp-turističko naselje s 500 ležajeva, naravno uz poštivanje načela održivog razvoja * Prijedloge i mišljenja moguće je dostaviti do 19. lipnja

Prepoznatljiva destinacija ruralnog turizma, usklađenog poljoprivrednog i turističkog razvoja, raznolikih sadržaja i događaja, koja turistički "diše" po uzoru na razvijene ruralne regije Italije, Francuske i Slovenije, turistička je vizija koja proizlazi iz Strateškog plana razvoja turizma oprtaljske općine do 2025. godine. Za ovaj ključni dokument u kreiranju aktivnosti vezanih za daljnji turistički razvoj upravo se provodi jednomjesečno savjetovanje s javnošću u postupku njegovog donošenja, a prijedloge i mišljenja moguće je dostaviti do 19. lipnja.

Prirodni resursi

Za projekt njegove izrade, oprtaljskoj općini su na natječaju za provedbu podmjere 7.1. "Sastavljanje i ažuriranje planova za razvoj općina i sela u ruralnim područjima i njihovih temeljnih usluga te planova zaštite i upravljanja koji se odnose na lokalitete Natura 2000 i druga područja visoke prirodne vrijednosti", u sklopu Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, dodijeljena nepovratna sredstva od 43.250 kuna. Financijska potpora fondova Europske unije je 85 posto iznosa, a preostalo je državna potpora. Strateški plan izradio je porečki Adria Bonus u suradnji sa Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka i Institutom za poljoprivredu i turizam Poreč.

- Kroz strategiju želimo stvoriti preduvjete razvoja i na određen način trasirati u kojem smjeru turistički razvijati oprtaljsko područje. Cilj je valorizirati prirodne resurse i poljoprivrednu proizvodnju koji će se kroz investicije u turizmu spojiti i dati jednu prepoznatljivost području, kaže načelnik Aleksander Krt.

Može se reći da su na oprtaljskom području na dobrom putu, već godinama turističku ponudu grade na prirodnim resursima, tartufima, vrhunskim vinima i maslinovim uljima, medu, šumskim plodovima, ljekovitoj termalnoj vodi. Lani su ostvarili 54.400 noćenja, od toga u Istarskim toplicama 37.400, a ostalo u privatnom smještaju.

- Ovoga što se razvilo u turističkom i poljoprivrednom smislu zadnjih petnaestak godina, prije nije bilo. Znači mi smo došli od Istarskih toplica i niti jednog poljoprivrednog proizvoda, do danas gdje imamo smještajne kapacitete izvan toplica, poznate agroturističke objekte, restorane, konobe i autohtone proizvode prepoznatljive na svjetskom tržištu, kaže Krt.

Na oprtaljskom području danas raspolažu s 858 kreveta od čega 418 pripada hotelu Lječilište Istarske toplice, dok je preostalih 440 kreveta smješteno u 98 objekata. Jednom od razvojnih varijanti predviđena je mogućnost da se do 2025. godine smještajni kapaciteti povećaju na 2.350 kreveta tako da se poveća njihov broj u svim objektima te izgradi kamp-turističko naselje sa 500 ležajeva. Naravno sve to uz poštivanje načela održivog razvoja.

Ekoturizam i kušaone

Polazeći od globalnih trendova na turističkom tržištu za razvoj turizma do 2025. godine, posebno su važni zdravstveni, kulturni, poslovni turizam, cikloturizam, eno i gastroturizam, ruralni turizam, pustolovni i sportski turizam. Uz to, oprtaljska općina svoju priliku vidi i u razvoju nekoliko specifičnih grupa proizvoda, pri čemu ponajviše ekoturizma, agroturizma, kušaona vina i maslinova ulja te OPG-ova koji bi svoje proizvode mogli prodavati direktno gostima ili kroz određeni oblik zadruge, javno-privatnog partnerstva, u suradnji općine i poljoprivrednika. Ovakav vid prodaje tipičan je za Italiju, a kod nas još nerazvijen. Turistička djelatnost Općine Oprtalj ima uvjete za razvoj više vrsta turizma na ruralnom prostoru, posebno lječilišnoga turizma u Istarskim toplicama s termalnom vodom jednom od najkvalitetnijih u Europi te seoskoga turizma. Treba ju poticati kroz individualno poduzetništvo i EU projekte.

Izrazita segmentacija tržišta, stvarat će potrebu za raznolikim sadržajima. Mogućnosti su brojne, od organiziranja umjetničkih kolonija, gastronomije koja je kao dio kulturološkog identiteta oduvijek privlačila ljubitelje dobrog zalogaja i kapljice, osmišljavanja cesta za branje gljiva, cesta sira, cesta maslinova ulja, vinskih cesta, cesta meda, do kulturnog turizma, trekkinga, ljetnih kampova za dječje kolonije, eko poljoprivrede, otvaranje suvenirnica, manjih butika kao i drugih trgovina, uslužnih djelatnosti. Događaji i manifestacije jedan su od najznačajnijih elemenata ponude. Općina Oprtalj već nudi raznoliku ponudu događaja i manifestacija koji svakom godinom postaju sve popularniji, a time povećavaju dolazak i boravak gostiju na ovom području. Dani Zigante tartufa, Tuber(food)fest, Kestenijada, Festival vatre…, često su prilika da izletnici otkriju destinaciju i potom joj se iznova vrate.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum