Mala sjevernoistarska općina i dalje će svoju turističku ponudu graditi na povijesno-kulturnoj baštini, outdoor, gastro i eno ponudi, prirodnim resursima, tartufima, vrhunskim vinima i maslinovim uljima, domaćim šumskim kestenima, ali i zdravstvenom turizmu tim više što Istarske toplice po kvaliteti i ljekovitosti vode svrstavaju među prva tri termalna izvora u Europi
U skladu s očekivanjima, prošla godina oprtaljskom je području donijela djelomičan oporavak turističkog sektora zahvaćenog korona krizom. S obzirom da je krajem pretprošle godine započelo cijepljenje protiv COVID-19, u oprtaljskoj Turističkoj zajednici kažu kako nije iznenađujući podatak da ukupni turistički promet u prošloj godini bilježi rast od 45,3 posto u dolascima te 35,5 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.
Prema podacima sustava eVisitor lani je ostvareno 8.494 dolazaka i 33.964 noćenja. Zabilježeno je 4.375 dolazaka stranih turista te 4.119 dolazaka domaćih gostiju. Broj noćenja stranih turista u istom je razdoblju iznosio 19.773, dok su domaći turisti ostvarili 14.191 noćenje. Na prvom mjestu po udjelu u ukupnim noćenjima su domaći gosti, slijede gosti iz Njemačke, zatim iz Austrije, Italije te iz Slovenije.
Najviše noćenja, čak 9.480, ostvareno je u kolovozu, što predstavlja 98 posto u odnosu na isto razdoblje rekordne 2019. godine, slijede srpanj s 5.661 noćenja te rujan s 5.124 noćenja. U rujnu je čak ostvareno 12,6 posto noćenja više nego u istom mjesecu 2019. godine.
Na području Općine Oprtalj raspolažu s 933 kreveta. Od toga 418 kreveta pripada hotelu Lječilišta Istarske toplice, dok je 515 kreveta smješteno u 114 objekata od čega se 58 objekata s 334 kreveta koristi u komercijalne svrhe, a 56 objekata u nekomercijalne svrhe. U komercijalnom segmentu, hotelski smještaj je ostvario 44,5 posto prometa, objekti u domaćinstvu 34 posto, u ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj 21,4 posto prometa. Gosti su i lani tražili privatnost, sigurnost, često i izoliranost stoga ne čudi što su za svoj boravak birali smještaj u apartmanima i kućama za odmor.
Iako su i prvih siječanjskih dana primjetni negativni učinci pandemije, a dobro je poznato da funkcioniranje sustava turističkih zajednica izravno ovisi o turističkom prometu, odnosno priljevu sredstava od turističke pristojbe i članarine, u oprtaljskom TZ-u ove godine ipak očekuju vrlo dobru sezonu i daljnji rast turističkog prometa za 10 posto u pred i posezoni te 20 posto u glavnoj sezoni. Program rada i financijski plan za ovu godinu pripremili su stoga s puno optimizma, ali i dozom opreza kako ih ne bi iznenadili neki novi sojevi koronavirusa ili restrikcije.
Mala sjevernoistarska općina i dalje će svoju turističku ponudu graditi na povijesno-kulturnoj baštini, outdoor, gastro i eno ponudi, prirodnim resursima, tartufima, vrhunskim vinima i maslinovim uljima, domaćim šumskim kestenima, ali i zdravstvenom turizmu tim više što Istarske toplice po kvaliteti i ljekovitosti vode svrstavaju među prva tri termalna izvora u Europi.
- S obzirom da smo se lani kao i predlani suočavali s posljedicama korona krize u gospodarstvu i turizmu, možemo reći da smo veoma zadovoljni prošlogodišnjim turističkim rezultatima. Istra je i u rizičnom razdoblju pandemije koronavirusa, uz odgovorno ponašanje, uspjela sačuvati turističku sezonu, te su se gosti kod nas osjećali ugodno i sigurno. Na isti način zalagat ćemo se da i nadolazeća sezona bude uspješna. Nažalost, lani smo zbog epidemioloških mjera bili primorani odustati od organizacije manifestacija, no planovi za ovu godinu su optimistični. Očekujemo rast dolazaka i posjeta. Planiramo održati i tradicionalne manifestacije kako bi opet domaći i strani turisti mogli uživati u našem krajoliku i našim autohtonim proizvodima, izjavio je oprtaljski načelnik Leo Bazjak, ujedno i predsjednik Turističke zajednice.
Ukoliko se održe, manifestacije poput oprtaljskog Festivala vatre i Domaće tržnice, ljetne promocije domaćih proizvođača i oprtaljskog kraja, međunarodnog susreta harmonikaša u Zrenju, oprtaljske Kestenijade ili Tuber(food)festa u Livadama, festivala dobre hrane začinjene kraljem svih gljiva, skupocjenim tartufom, zasigurno će "podebljati" ovogodišnju turističku statistiku.