SVE VIŠE SE TRAŽI ODMOR U PRIRODI

Iako je korona svugdje ostavila pogubne posljedice na turizam, zbog specifične ponude U OVOJ ISTARSKOJ OPĆINI RASTE BROJ NOĆENJA

VIako je pandemija još u tijeku, ove se godine ipak očekuje blagi rast brojki u odnosu na prošlu godinu, jer su trenutno brojke zadovoljavajuće i nisu u tako velikom padu u odnosu na isto razdoblje lani, istaknula je viša stručna suradnica Jasmina Černeka

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Na Buzeštinu dolazi sve više penjača (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Na Buzeštinu dolazi sve više penjača (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Sjever Istre dijeli turističku sudbinu okruženja zahvaćenog korona krizom. Tako je lani na buzetskom području boravilo 6.858 turista, što je pad od 61,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, a ostvareno je 31.465 noćenja, odnosno 47,33 posto manje.

Najbrojniji su bili njemački turisti, a iz evidencije sustava eVisitor primjetno je kako je bilo značajno manje talijanskih i austrijskih gostiju u odnosu na godinu ranije.

- Dolasci gostiju ovisili su o epidemiološkoj situaciji pa je tako raritet da je u travnju prošle godine zabilježen dolazak tek dva turista, istaknula je viša stručna suradnica Jasmina Černeka govoreći na Skupštini Turističke zajednice Buzet o turističkoj statistici.

Na području laniške općine lani je boravilo 450 turista, što je pad od 43,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, ali je zato ostvareno 2.717 noćenja ili svega 7,6 posto manje. Turističke brojke na laniškom području u segmentu noćenja ne uklapaju se u hrvatski prosjek jer pad u broju noćenja nije bio značajan.

Zbog nepovoljnih turističkih kretanja, broj smještajnih objekata nije rastao. Tako trenutno na buzetskom području ima 198 smještajnih objekata s 1.083 ležaja. Smanjio se broj ležajeva, najčešće pomoćnih u apartmanima i u kućama za odmor. U laniškoj općini petnaest je objekata i 97 ležajeva, uključujući i Robinzonski kamp Raspadalica.

Ova će godina još jednim dijelom biti obilježena pandemijom koronavirusa pa je nerealno, kaže Černeka, u njoj očekivati potpuni povratak na turističke brojke iz 2019. godine.

- Statistika dolazaka i noćenja u Buzetu do sredine ožujka ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani, ako uzmemo u obzir da u to doba prošle godine još nije počela pandemija koronavirusa i zatvaranje Europe, pokazuje da je broj dolazaka turista smanjen, no zanimljivo je da broj noćenja nije u izrazito velikom padu, svega za 188.

Jasmina Černeka, viša stručna suradnica (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Iako je pandemija još u tijeku, ove se godine ipak očekuje blagi rast brojki u odnosu na prošlu godinu, jer su trenutno brojke zadovoljavajuće i nisu u tako velikom padu u odnosu na isto razdoblje lani.

S druge strane, u Općini Lanišće jako je pozitivna situacija gledajući prva tri mjeseca ove godine kada je zabilježeno povećanje broja noćenja za 187 posto, odnosno 122 noćenja više nego u istom razdoblju lani.

Turisti su za vrijeme pandemije zaista tražili smještaj koji je u prirodi i dalje od gradova, što potvrđuju i ove turističke brojke. Dolazak turista je nešto manji, ali ništa značajno, rekla je Černeka.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini