#turizam

HUT POZDRAVIO VLADINU ODLUKU O POTPORAMA Ostojić: To je najvažnija karika u lancu zadržavanja radnih mjesta i opstojnosti turističkih poduzeća

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Veljko Ostojić (Milivoj MIJOŠEK)

Za pripremu sljedeće sezone ključne će biti tri stvari: nastavak mjera potpora za očuvanje radnih mjesta, osiguranje sredstava za likvidnost i pripremu naredne sezone, te učinkovito korištenja sredstava iz fondova EU, kroz koordinaciju javnog i privatnog sektora u kreiranju i provedbi programa

Turistička sezona je za nama. Za one u turističkom sektoru nikad stresnija jer uz grčevitu borbu za svakog gosta i brigu za njegovu sigurnost tijekom najvećeg dijela ljeta se gotovo svakodnevno strahovalo nad mogućim reakcijama turističkog tržišta na svakim danom sve lošiju epidemiološku situaciju u zemlji. Na koncu svi znamo kako je to završilo i kako se Hrvatska našla na brojnim crvenim listama. Zbog toga, umjesto uobičajenih gužvi, ovoga rujna na našim prometnicama možemo od stranaca sresti samo još poneki automobil s njemačkim registarskim oznakama.

Podvučena crta

Turistički sektor zbog toga polako podvlači crtu pod ovu, te se okreće narednoj, svi se nadaju normalnijoj i boljoj sezoni. Nakon svih nedaća i skromnih financijskih rezultata ostvarenih ove godine u fokusu je naravno preživljavanje, odnosno mjere kojima će se do kakve takve stabilizacije poslovanja očuvati radna mjesta u turističkom sektoru. Vladina odluka skinula im je taj kamen sa srca. Nastavak dodjele potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom koje je objavila Vlada, a Upravno vijeće HZZ-a odobrilo na sjednici 7. rujna, pozdravila je ovog tjedna i Hrvatska udruga turizma.

- Smatramo da su potpore najvažnija karika u lancu zadržavanja radnih mjesta i opstojnosti poduzeća, što se i ove godine pokazalo kao jedan od ključeva sezone. Da se na proljeće dogodilo otpuštanje desetina tisuća radnika, ne bismo ih brzo mogli vratiti na posao i uspješno odraditi sezonu, stoga je mjera zadržavanja radnih mjesta bila ključna. Vjerujemo da je najava produžetka trajanja mjere do kraja godine zapravo samo tehničko pitanje. Za očekivati je da se mjere planiraju produžiti do početka sljedeće sezone. To je nužno da bismo je dočekali spremni, jer je turizam ne samo značajan dionik u kreiranju BDP-a ove zemlje nego i ključ oporavka cjelokupnog hrvatskog gospodarstva, kazao je direktor HUT-a Veljko Ostojić.

On je istaknuo da će za pripremu sljedeće sezone ključne biti tri stvari: nastavak mjera potpora za očuvanje radnih mjesta do početka iduće sezone, odnosno do kraja 2021. godine, osiguranje sredstava za likvidnost i pripremu naredne turističke sezone, te dogovor s HNB-om, HBOR-om i poslovnim bankama, da bi se olakšalo odobrenje tzv. korona kredita te moratorija i reprograma i na koncu učinkovito korištenja sredstava iz fondova EU, kroz koordinaciju javnog i privatnog sektora u kreiranju i provedbi programa.

Bliska suradnja

Iz HUT-a su izvijestili i o prijedlogu Europske komisije da mjere ograničavanja slobodnog kretanja u Europskoj uniji ubuduće budu jasnije i predvidljivije. Komisija je naime donijela prijedlog preporuke Vijeća da bi osigurala da sve mjere država članica kojima se ograničava slobodno kretanje zbog pandemije koronavirusa budu koordinirane i da se jasno komuniciraju na razini EU-a. U prijedlogu Komisije utvrđuju se glavna područja u kojima je potrebna bliska suradnja država članica. To su zajednički kriteriji i pragovi država članica za uvođenje ograničenja putovanja, mapiranje zajedničkih kriterija dogovorenim kodom bojom, zajednički okvir za mjere koje se primjenjuju na putnike iz visokorizičnih područja, te jasno i pravovremeno informiranje javnosti o svim ograničenjima. Sve to ovoga ljeta je izostalo, pa se za uvođenje pojedinih mjera često nije znalo stoje li iza njih doista isključivo epidemiološki razlozi ili je povod i politika. O prijedlogu Komisije za preporuku, izvijestili su iz HUT-a, raspravljat će se u Vijeću s ciljem njezinog donošenja u nadolazećim tjednima.


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater