TIKTOK

YouTube radi na stvaranju velikog konkurenta za najpopularniju aplikaciju današnjice

| Autor: Glas Istre
Foto iStock

Krajem godine ćemo doznati hoće li najveća video platforma na svijetu srušiti viralni hit ili se dopisati na popis kompanija koje su to tek pokušale.

TikTok je nedavno broj dnevno aktivnih korisnika zaokružio na 41 milijun i to izvan Kine, a slovi kao najpopularnija aplikacija današnjice. Mashable prenosi da YouTube trenutno radi na stvaranju njegovog najvećeg konkurenta - aplikaciji Shorts, prenosi Novi list.

Nova bi aplikacija postojala kao značajka unutar YouTubeove za mobitele i neće doći kao samostalan proizvod.

Najpopularnije video snimke na TikToku su one koje uključuju "lip sync", a njihovoj popularnosti doprinose alati za editiranje koji korisnicima pomažu pri izradi kreacije. Da bi se natjecali s viralnom aplikacijom kineskom Bytedancea, YouTube planira podignuti ljestvicu mnoštvom licencirane glazbe koju ima u svom katalogu.

Video platforma je ustanovljena kao dom glazbenim spotovima većine najvećih glazbenih kuća na svijetu.

A može li netko uopće zaustaviti rast TikToka? Mnogi su u Silicijskoj dolini probali.

Facebook je primjerice pokušao s aplikacijom Lasso koja tek treba započeti putanju. Instagram i Snapchat su probali pokušajem usvajanja nekih od svojih značajki. Byte, aplikacija za videe i nasljednik Vinea, zabilježila je rani uspjeh, ali za sada je još poprilično nedokazana. 

S druge strane, tijekom proteklih 12 mjeseci, TikTok je "skinut" procijenjenih 842 milijuna puta na Appleovoj i Googleovoj trgovini za aplikacije. 

U svakom slučaju, ako bi nekome trebalo poći za rukom da "sruši" TikTok, to je onda Googleov YouTube. Prošle je godine ovaj gigant zaradio više od 15 milijardi dolara samo od reklama. Prema analizama SensorTowera, TikTok je zaradio 177 milijuna dolara od kupnji unutar aplikacije u istoj godini.

YouTube planira lansirati konkurenta do kraja ove godine, a onda ćemo doznati hoće li najveća video platforma na svijetu srušiti viralni hit ili se dopisati na popis kompanija koje su to tek pokušale.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of