PROJEKT RUNE

ULTRABRZI ŠIROKOPOJASNI INTERNET ZA CIJELU ISTRU BRZINE VEĆE I OD 1 GBPS! Počela izgradnja čvorišta kod Industrijske zone Pazinka

| Autor: Mirjan RIMANIĆ
Ilustracija (Pixabay.com)

Ilustracija (Pixabay.com)


Grad Pazin je prepoznao inovativnost projekta Rune kojim će se nakon završetka projekta na skoro 3.000 adresa s područja grada Pazina omogućiti spajanje na ultrabrzu širokopojasnu optičku infrastrukturu brzine veće i od 1 Gbps, rekao je u pazinski gradonačelnik Renato Krulčić

Započela je izgradnja širokopojasnog interneta u sklopu projekta Rural Network Project (RUNE). Tvrtka Rune Crow koja provodi projekt u Hrvatskoj započela je s radovima na lokaciji glavnog čvorišta za područje cijele Istarske županije koje će biti smješteno u Pazinu nedaleko Industrijske zone Pazinka.

Ovo će čvorište bit će glavna koncentracijska točka koja međusobno povezuje svih devet telekomunikacijskih centrala predviđenih za područje Istarske županije. Nakon što operatori koji su dostupni u mreži Rune pristupe navedenom čvorištu bit će im omogućen pristup do svih korisnika koji su obuhvaćeni projektom Rune, a to je otprilike 50.000 kućanstava. Područje Grada Pazina i općina Gračišće, Karojba, Motovun i Sveti Petar u Šumi pokriveno je telekomunikacijskom centralom Katun Trviški.

Telekomunikacijska centrala u Katunu

- Ponosni smo na činjenicu da kreće realizacija jednog tako važnog i inovativnog projekta koji će građanima omogućiti spajanje na ultrabrzu širokopojasnu optičku infrastrukturu odnosno mrežu najnovije generacije koja će dostizati brzine veće i od 1 Gbps.

Grad Pazin je prepoznao inovativnost projekta Rune kojim će se nakon završetka projekta na skoro 3.000 adresa s područja grada Pazina omogućiti spajanje na ultrabrzu širokopojasnu optičku infrastrukturu brzine veće i od 1 Gbps, rekao je u pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. Posebno naglasivši kako je ultrabrzi internet od ključne važnosti za razvoj Grada i neophodan za suvremeno poslovanje, poduzetništvo, turizam i u konačnici demografiju.

Sama realizacija projekta odvijat će se u nekoliko faza. Prva je montaža već spomenutog glavnog čvorišta i telekomunikacijske centrale u Katunu Trviškom, nakon čega će slijediti izgradnja nove optičke mreže. Sama izgradnja optičke mreže odvijat će se kroz dvije faze u prvoj će se mreža postavljati po postojećoj infrastrukturi, a u drugoj fazi po novoj infrastrukturi za koju će se ishoditi građevinska dozvola.

Garancija superbrze veze

Završetak radova prve faze planiran je do konca 2020. godine, ali važno je naglasiti da se radi o infrastrukturi otvorenog tipa koju mogu koristiti svi operatori koji to žele pod jednakim uvjetima, koja će građanima omogućiti odabir operatora koji im kvalitetom i cijenom usluge najviše odgovara, pojasnio je Saša Ukić, direktor Rune Crow d.o.o.

Pametnim rješenjima, znanjem i inovacijama Grad Pazin kontinuirano podiže kvalitetu života svojih sugrađana, a ovim projektom zasigurno će privući, uz već tradicionalne gastro i trail goste i nove generacije digitalnih nomada koji žele uživati u autentičnostima središnje Istre uz garanciju superbrze veze s ostatkom svijeta, zaključio je Krulčić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater