TRGOVCI KRIPTOVALUTAMA U PANICI

RUDARENJE BITCOINA: Na "kopanje" najjače kriptovalute potroši se u godinu dana više električne energije nego u Maleziji ili Švedskoj

Veliko iznenađenje u poslovnoj zajednici izazvala je proturječna odluka Elona Muska nakon povijesne kupnje bitcoina – najprije je odlučio da se automobili Tesla mogu kupovati za tu kriptovalutu, da bi ubrzo promijenio tu odluku obrazlažući je – ekološkim razlozima

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Trgovci digitalnim novcem, koji nisu iskoristili priliku da bitcoine unovče kad su – tijekom travnja i početkom svibnja vrijedili više od šezdeset tisuća američkih dolara po jednoj digitalnoj „kovanici“ – propustili su priliku za dobrom zaradom. Ovog se tjedna vrijednost bitcoina gotovo prepolovila – pala je sa 64 tisuće na 33 tisuće dolara po „komadu“ – a negativan trend mogao bi se i nastaviti.

Dva su uzroka iznenadnog i naglog pada vrijednosti najpoznatije digitalne valute. Prvi je odluka Kine – vlasti u Pekingu zabranile su bankama i platnim tvrtkama pružanje usluga povezanih s kriptovalutnim transakcijama. Drugi je uzrok odluka vlasnika Tesle Elona Muska koji je, iako je nedavno investirao milijardu i pol dolara u kupnju bitcoina – objelodanio da električne automobile Tesla više ne prodaje za tu digitalnu valutu. Muskova odluka trenutno je smanjila vrijednost bitcoina za deset posto.

Poljuljano tržište

Na gubitku nisu samo vlasnici bitcoina. Kriza je zavladala na cjelokupnom tržištu kriptovaluta. Druge digitalne valute, poput Etera i Dogecoina izgubile više od dvadeset posto vrijednosti. Istodobno, Tesline dionice pale su više od tri posto na Wall Streetu, vjerojatno zbog izloženosti proizvođača električnih automobila bitcoinu jer ta tvrtka još uvijek drži kriptovalutu u vrijednosti oko 1,5 milijardi dolara.

Ključna činjenica vezana uz vrijednost kriptovaluta vezana je, ipak, uz najnoviju odluku Pekinga. Trgovanje kriptovalutama u Kini je ilegalno od 2019. godine radi suzbijanja pranja novca, ali zainteresirani još uvijek mogu trgovati valutama poput bitcoina putem interneta. Njih su tri državne organizacije - Kinesko nacionalno udruženje za internetske financije, Kinesko bankarsko udruženje i Kinesko udruženje za plaćanje i kliring upozorile da neće imati zaštitu ako pretrpe bilo kakve gubitke od transakcija i ulaganja u kriptovalutu. Objasnili su kako nedavne „divlje promjene cijena kripto-valuta ozbiljno narušavaju sigurnost imovine ljudi" i remete "normalni ekonomski i financijski poredak".

Analitičar Neil Wilson iz Markets.com stoga je napisao kako "Kina već neko vrijeme vrši pritisak na kripto prostor, što se sada intenzivira kada druge zemlje žele preko svojih središnjih banaka napredovati prema vlastitim digitalnim valutama. Do sada su zapadni regulatori bili prilično opušteni oko bitcoina, ali to bi se moglo uskoro promijeniti.“

Veliko iznenađenje u poslovnoj zajednici izazvala je proturječna odluka Elona Muska nakon povijesne kupnje bitcoina – najprije je odlučio da se automobili Tesla mogu kupovati za tu kriptovalutu, da bi ubrzo promijenio tu odluku obrazlažući je – ekološkim razlozima.

Musk je objasnio kako je rudarstvo bitcoina energetski intenzivan proces kroz koji se generira digitalna valuta, koristeći moćna računala. Često se oslanja na električnu energiju dobivenu fosilnim gorivima, posebno ugljenom.

"Zabrinuti smo zbog sve veće upotrebe fosilnih goriva za eksploataciju bitcoina, posebno ugljena, koji ima najgore emisije od svih goriva", napisao je Musk i dodao: "Kriptovaluta je dobra ideja, ali ovo ne može imati velike troškove za okoliš."

Musk je izjavio i kako nije namjeravao prodati niti jedan svoj bitcoin i namjeravao je obnoviti kriptovalutne transakcije nakon što se rudarstvo prebaci na korištenje održivijih izvora energije.

Ugrožavanje okoliša

Paradoksalno je što se digitalnom valutom ne može trgovati u Kini iako se više od 75 posto rudarstva bitcoina širom svijeta obavlja upravo u Kini.

"Pitanja zaštite okoliša, socijalnog i korporativnog upravljanja (ESG) danas su glavna motivacija za mnoge investitore. Tesla, budući da je tvrtka koja se fokusira na čistu energiju, možda bi željela bolje raditi na području zaštite okoliša u ESG-u", rekla je Julia Lee iz tvrtke Burman Invest za BBC.

"Ali, cinik bi mogao sugerirati da je ovo samo još jedan potez Elona Muska da utječe na tržište kriptovaluta, kao što je to činio u toliko drugih prilika", dodala je Julia Lee i potvrdila kako ne vjeruje da je Elon Musk loše informiran što se tiče tehnologije i utjecaja na okoliš.

Analitičari stoga tvrde kako je neočekivano da Elon Musk sada otkriva kako bitcoin nije baš zeleni projekt. Centar za alternativne financije Sveučilišta Cambridge vodi indeks potrošnje električne energije za projekt bitcoin. Trenutačni podaci pokazuju da proces kopanja kriptovalute - koji uključuje upotrebu ogromnih količina računalne procesorske snage - svake godine troši više električne energije od Malezije ili Švedske i daleko premašuje godišnju potrošnju Egipta. Do 2024. kineske bitcoin operacije premašit će ukupnu potrošnju energije Italije i Saudijske Arabije, a zauzele bi dvanaesto mjesto među svim zemljama.

Zagovornici bitcoina inzistiraju na tome da rudarstvo uglavnom uključuje obnovljivu energiju iako podaci pokazuju kako se „rudari“ usredotočuju na ono što je najjeftinije – a to je električna energija proizvedena ugljenom. To se posebice odnosi na Kinu gdje se najviše „rudari“ bitcoin.

Dominacija kineskih rudara bitcoina i nedostatak motiva za prelazak s jeftinih fosilnih goriva na skuplje obnovljive izvore energije pokazuju kako je zabrinutost za utjecaj na klimu opravdan. Prema nedavnom istraživanju, Kina čini više od 75 posto rudarstva bitcoina širom svijeta.

Zagovarao kriptovalute

Ispuštanje plinova ugljika zbog „rudarenja“ jednako je kao isparavanja u jednom od deset najvećih kineskih gradova, pokazalo je nedavno istraživanje. Razlog tome je što se fosilna goriva, dakle ugljen, koriste za proizvodnju električne energije u većem dijelu godine, dok se na obnovljive izvore energije, uglavnom hidroenergiju, prelazi tijekom kišnih ljetnih mjeseci.

"Bez odgovarajućih intervencija i izvedivih politika, intenzivna operacija bitcoin blockchaina u Kini može brzo rasti kao prijetnja koja bi potencijalno mogla potkopati napore smanjenja emisija koji se odvijaju u zemlji", upozorili su u svojoj studiji stručnjaci sa Sveučilišta Kineske akademije znanosti, Sveučilišta Tsinghua, Sveučilišta Cornell i Sveučilišta Surrey. Objavio ga je ugledni časopis Nature Communications.

Inače, neka su kineska ruralna područja popularna među rudarima bitcoina zbog jeftinijih cijena električne energije i neizgrađenog zemljišta za smještaj poslužitelja.

Društvene mreže trenutačno su zaokupljene kritikama Elona Muska koji se u veljači okitio titulom „Master of Coin" i potaknuo masovne investicije u bitcoin. Sada, kada je cijena pala, chat sobe su pune bijesa i razočaranja u kojima mnogi investitori optužujući svog bivšeg heroja za izdaju.

Potez koji je još prije nekoliko tjedana pozdravljen kao signal da bitcoin ide u mainstream na kraju je pokazao koliko cijela scena kriptovaluta može biti nestabilna i nestalna.

Elon Musk bio je jedan od najistaknutijih zagovornika kriptovaluta na svijetu, često tvitajući o bitcoinu i nekada opskurnoj digitalnoj valuti dogecoin. Njegovi tweetovi posljednjih mjeseci pomogli su da se dogecoin, koji je pokrenut kao šala na društvenim mrežama, pretvori u četvrtu najveću kriptovalutu na svijetu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater