PARIZ

Glumica se skinula na dodjeli Cesara u znak prosvjeda protiv zatvaranja kulture

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Francuska glumica Corinne Masiero skinula se gola na pozornici tijekom svečanosti dodjele nagrada Cesar u Parizu u znak prosvjeda protiv vladina višemjesečnog zatvaranja kazališta i kina u pandemiji koronavirusa.

Na grudima je imala napisano "Nema kulture nema budućnosti", a na leđima "vrati nam umjetnost Jean", u poruci premijeru Jeanu Castexu.

Masiero (57), stajala je na pozornici kako bi dodijelila nagradu za najbolji kostim, odjevena u magareći kostim i krvavu haljinu prije nego što se skinula pred publikom.

Svečana dodjela Cesara, francuski odgovor na dodjelu Oskara, u normalno vrijeme najvažnija je noć u francuskom kinematografskom kalendaru, ali u petak nije bilo bliceva na crvenom tepihu niti glumaca nominiranih za nagrade.

Svečanost se održala u kazalištu, dok među glumcima, glazbenicima i umjetnicima raste bijes i nezadovoljstvo zbog nespremnosti vlade da odredi datum ponovnog otvaranja muzeja, galerija, koncertnih dvorana i filmskih kuća.

Marina Fois, jedna od najpoznatijih francuskih komičarki, u strastvenom govoru kojim je otvorila svečanost komentirala je vladinu odluku da zbog pandemije koronavirusa kazališta i kina mjesecima budu zatvorena.

Fois, koja je bila voditeljica večeri, kritizirala je ministricu kulture Roselyne Bachelot jer je pronašla vremena za pisanje knjige tijekom krize covida-19 i rekla: "Gubim povjerenje u Vas."

Nije se ustručavala napasti širu strategiju francuske vlade za suzbijanje krize zbog covida-19, jer je broj zaraženih u zemlji premašio 4 milijuna.

"Zatvorili su našu mladež, zatvorili su naša kina i kazališta i zabranili koncerte kako bi mogli otvarati crkve, jer mi smo sekularna zemlja, kako bi stari ljudi mogli ići u crkvu", rekla je. Većina Francuza su rimokatolici.

Širom glavnoga grada nekoliko desetaka prosvjednika okupiralo je kazalište Odeon osmu noć zaredom zahtijevajući ponovno otvaranje kulturnih objekata i veću novčanu potporu.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini