"TRADICIONALNI" LOV

VIDEO / PRESTRAŠNO: Masovno ubojstvo dupina na Farskim otocima zgrozilo svijet

| Autor: Glas Istre
(Foto Morski.hr / Screenshot)

(Foto Morski.hr / Screenshot)


Masovno ubojstvo ukupno 1.428 bijelih dupina prošle nedjelje na Farskim otocima izazvalo je bijes međunarodne zajednice i navelo premijera Bárður á Steig Nielsen na reviziju i preispitivanje službenog stajališta prema lovu na dupine koji je stanovnicima Farskih otoka „tradicija”, piše Morski.hr.

Javno negodovanje pokrenulo je raspravu hoće li uopće lov na bijelog dupina biti dozvoljen. U četvrtak je vlada Farskih otoka rekla da će “započeti preispitivanje propisa o ulovu atlantskih bijelih dupina”.

– Lov na bijele dupine nije bio dio farske tradicije u istoj mjeri kao kitovi piloti – istaknula je Vlada Farskih otoka.

Oglasio se i premijer Farskih otoka.

– Ovaj problem shvaćamo vrlo ozbiljno. Iako se ovaj lov smatra održivim, pomno ćemo revidirati lov na dupine i njihovu ulogu u našem društvu – rekao je premijer Nielsen.

Farski otoci imaju 53 tisuće stanovnika, a više od 83 posto njih još uvijek podržava ubijanje kitova pilota, također podvrste dupina. Prema anketi koju je u ponedjeljak objavila televizija Kringvarp Føroya, 53 posto otočana protivi se ubijanju bijelih dupina, javlja Jutarnji list.

Ólavur Sjúrðaberg i Hans J. Hermansen, trenutačni i bivši predsjednici Udruženja kitolovaca Farskih otoka koje je osnovano 1992. godine, tvrde da se „sada bore na još jednom frontu”, pozivajući se na činjenicu da se toliko stanovnika Farskih otoka protivi ubijanju bijelih dupina.

– Moramo svaki put evaluirati ubojstvo, uključujući i onda kada možda neće ići prema planu – ističu obojica.

Iako ni Sjúrðaberg, a ni Hermansen nisu sudjelovali u ubojstvu, kao bivši i sadašnji predsjednici udruge kitolovaca godinama se trude objasniti i obraniti tradicionalno ubijanje kitova na otocima, poznato i kao “grind”, te osigurati da se kitovi ubijaju „efikasno, ali i s poštovanjem”.

Lov održan u nedjelju šokirao je mnoge. Ubijeno je 1.428 dupina i kitova u jednom danu, što je šest puta više od uobičajenog broja ubojstava u cijeloj godini.

Neki su mještani kritizirali klanje jer je bilo premalo ljudi za rukovanje dupinima, a kažu i da je trajalo predugo. Također, nisu koristili harpun za ubijanje kitova pilota jer je ispao „prevelik za manje bijele dupine”, tvrde lovci. Umjesto toga, zaklali su ih noževima.

Eyðstein Zachariasen bio je jedan od lovaca. Rekao je da je ‘plijen’ procijenjen na 600 dupina te ustvrdio da se takav masovni pokolj ne bi dogodio da su lovci znali da ima više od 1.400 životinja.

– Mislim da zbog toga nećemo prestati ubijati bijele dupine. Ali također mislim da će ovo ubojstvo ući u povijest kao najveće – rekao je Zachariasen.

Čak i ako su podcijenili brojke, ostaje nejasno zašto su lovci odlučili ubiti tako veliku skupinu. Neki stanovnici Farskih otoka tvrde da su vođe lova loše prosudili broj životinja u zaljevu, vjerojatno zbog neiskustva.

Ferojci (nekad i Farerci) ubijali su kitove i dupine još od vikinških vremena, a taj je čin bio reguliran i u najstarijem sačuvanom zakonu Farskih otoka koji datira iz 1298. Kitovi piloti, najučestaliji plijen, druga su najveća vrsta oceanskih dupina, a po veličini ih nadmašuje samo orka. Sva ubijanja kitova pilota službeno se bilježe od 1584. godine, a od 2000. godine na otocima je godišnje u prosjeku ubijeno oko 660 kitova pilota i 211 bijelih dupina.

Lov je prilagođen posljednjih godina, uključujući i posebno oružje koje je osmišljeno da ubojstvo kita, odnosno, bijelog dupina učini što humanijim. Također, uveden je i zakon koji zahtjeva da svatko tko ubije spomenute životinje ima završen tečaj i licencu za tu aktivnost.

Usprkos tom zakonu, esencija lova ostaje ista: pri uočavanju skupine kitova pilota, flotila čamaca ih tjera u jednu od 28 zakonski odobrenih uvala. Zatim počinje lov, a bilo koji otočanin koji želi, može pomoći nasukati kitove na kopno.

Za ubijanje kitova pilota korist posebni alat u obliku harpuna koji prereže leđnu moždinu i odmah ubija životinju. Nakon ubojstva, meso se dijeli između lovaca i lokalne zajednice, piše Jutarnji list.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini