ZANIMLJIVA AKCIJA

JESTE LI VIDJELI JELENKA I STRIZIBUBU? Ministarstvo zaštite okoliša prikuplja informacije o rasprostranjenosti kornjaša

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Jelenak (Lucanus cervus) (Zvonimir OSVALD)

Jelenak (Lucanus cervus) (Zvonimir OSVALD)


Akciju "Jeste li ih vidjeli?", Ministarstvo zaštite okoliša i energetike provodi i ove godine s ciljem uključivanja javnosti u određivanje rasprostranjenosti kornjaša te podizanja svijesti o važnosti njihovog očuvanja. Oni koji opaze jelenka (Lucanus cervus), alpinsku strizibubu (Rosalia alpina) i veliku četveropjegu strizibubu (Morimus asper funereus), mogu njihovu fotografiju, s podacima o datumu, vremenu i lokaciji na kojoj su ih opazili te svojim imenom i prezimenom, poslati putem obrasca za dojavu nalaza ili na adresu e-pošte: jelenak@mzoe.hr.

Po završetku akcije već će se tradicionalno izabrati i nagraditi najbolje fotografije, a ujedno će se nagraditi i osoba koja dojavi najviše nalaza. Nagrade za dobitnike osigurao je Nacionalni park Sjeverni Velebit u vidu obiteljskih ulaznica za posjet ovom nacionalnom parku.

Sve dojave javnosti su prostorno prikazane i lako pretražive na Bioportalu - web portalu Informacijskog sustava zaštite prirode, uključivanjem sloja Rasprostranjenost vrsta/Saproksilni kornjaši.

Jelenak, alpinska strizibuba i velika četveropjega strizibuba pripadaju jednoj od najugroženijih skupina kornjaša - saproksilnim kornjašima, čije se ličinke hrane raspadajućim drvetom te su važna karika u kruženju hranidbenih tvari u ekosustavu.

Prisutnost saproksilnih kornjaša odražava očuvanost, kvalitetu i raznolikost staništa te se stoga često koriste kao indikatori stanja ekosustava. Ugroženi su zbog promjena povoljnih životnih uvjeta i uništavanja staništa gdje obitavaju. Njihovo stanje očuvanosti Hrvatska je dužna pratiti i očuvati ga u povoljnom stanju pa se ovom akcijom želi proširiti svijest ljudi o važnosti i ugroženosti ovih vrsta te ih se aktivno uključiti u očuvanje prirode.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater