kako psi pokazuju ljubav

12 znakova koji pokazuju da vas vaš pas voli

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Psi pokazuju i druge znakove ljubavi – poput mahanja repom ili podignute šape. Zapravo, psi izražavaju svoje emocije govorom tijela na razne načine, od super suptilnih do potpuno očitih. Nije uvijek lako reći kako se kućni ljubimci osjećaju na temelju njihova ponašanja, ali postoje neki sigurni načini da se utvrdi da se osjećaju sigurno i voljeno.

The Spruce Pets je nabrojio 12 načina na koje psi pokazuju ljubav. Evo koji su:

Održavanje kontakta očima

Dugi, kontinuirani kontakt očima rezerviran je za ljude koje volite, kojima vjerujete i s kojima se osjećate sigurno – a isto vrijedi i za pse. Održavanje kontakta očima nije samo koristan alat dok trenirate svog psa – može vam pomoći i da stvorite duboku vezu s njim.

Naslanja se na vas

Poput održavanja kontakta očima, vjerojatno se nećete nasloniti na nekoga koga ne poznajete ili kome ne vjerujete – a neće ni vaš pas.

Bilo da sjedite na podu ili kauču, ako se vaš pas nasloni na vas, to znači da se osjeća sigurno i potpuno udobno. Ponekad će se psi nasloniti na svoje ljude kada su uplašeni ili tjeskobni, ali to može značiti da vas vide kao svog zaštitnika.

Spavanje u vašoj spavaćoj sobi

Ako svom psu ne dopuštate da spava u vašem krevetu, ali on i dalje voli spavati u vašoj spavaćoj sobi, on vas stvarno voli. Zašto? Želja da vam bude blizu dok spavate signalizira da je vaš pas potpuno odan i da se ne želi odvojiti od čopora.

Sretni su kad dođete kući

Skače li vaš pas gore-dolje, liže vam ruke i lice, donosi li vam igračku ili čak malo uzbuđeno piški" kad se vratite s posla, škole ili obaveza? Da, apsolutno su oduševljeni što vas vide. A velike su šanse da ste i vi vrlo uzbuđeni što vidite svoje štene.

Uokolo nose vaše cipele i čarape

Psići koji su privrženi svojim vlasnicima također vole mirise svojih vlasnika – i mogu poharati vašu hrpu cipela ili košaru za rublje tražeći smrdljive čarape, majice ili čak donje rublje.

Krađa cipela i prljave odjeće nije uvijek najbolja stvar – pogotovo ako vaš pas voli žvakati – ali možete spriječiti neprikladno žvakanje tako da svom psu date puno zanimljivih igračaka ili sigurnih igračaka za žvakanje.

Provjeravaju vas

Nezavisniji psi možda neće uvijek biti uz vas ili vam se sklupčati oko nogu, ali to ne znači da vas ne vole. Ako vas vaš pas nadgleda iz druge sobe, tijekom šetnje ili u novom okruženju, on se brine da ste u blizini.

Traže fizički kontakt

Fizička privrženost može biti važna za vaš odnos sa psom. Ne kažemo da biste trebali podići svog psa i jako ga zagrliti. Umjesto toga, kućni ljubimci, maženje, naginjanje, a možda čak i nježni zagrljaji snažni su signali da ste vi i vaš pas istinski povezani.

Pišaju kad vas vide

Psi, osobito štenci, mogu malo piškiti kad su uzbuđeni, ali većina pasa preraste takvo ponašanje i sposobni su zadržati mokraću kad su sretni što vas vide. Ako vaš pas ne preraste ovo ponašanje, posavjetujte se sa svojim veterinarom kako biste isključili bilo kakve zdravstvene probleme.

Donose vam svoju omiljenu igračku

Ako vam vaš pas donese svoju omiljenu igračku, to ne znači samo da se želi igrati – iako je želja za igrom također glavni znak ljubavi prema psiću. Kao vođa čopora vašeg šteneta, ono vam predstavlja svoju najcjenjeniju, najomiljeniju imovinu. Govorimo o časti, ha?

Smiješe vam se

Ne, to nije vaša mašta! Neki psi zapravo nauče kako se “smiješiti” povlačenjem usana kako bi otkrili veliki, široki, zubati smiješak. Uzvraćanje širokim osmijehom i veselim glasom pokazat će vašem psu da ga volite.

Mašu repom

Mahanje repom čest je znak sreće ili privrženosti kod pasa, ali prema nekim studijama, to je ponašanje koje može ukazivati na niz emocija. Psi mašu repom malo više udesno kada izražavaju sreću jer vide nekoga tko im je poznat.

Uši su im opuštene

Viseće uši kod pasa znak da im je udobno. Ako uši vašeg psa strše uspravno, vjerojatno je u stanju budnosti, dok napete ili spljoštene uši signaliziraju napetost ili strah. Opuštene i opuštene uši znače da je i pas opušten, a vjerojatno mu je potrebno i malo češkanja uha.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum