JEDINSTVENOST PASMINA

Koliko često biste trebali prati svog psa (posebice kada je vruće)?

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Koliko često kupati svog psa tema je razdora među vlasnicima kućnih ljubimaca, često čak i članovima iste obitelji.

Trebate li dopustiti da prođe neko vrijeme između jednog i drugog dotjerivanja? Postoji li učestalost koju treba poštovati? I ako da, vrijedi li to i ljeti?

Stvarnost je da ne postoji univerzalni odgovor na ova pitanja jer, iako veterinari i timaritelji mogu preporučiti minimalno vrijeme između kupanja psa i slijedećeg kupanja, postoji više faktora koje treba uzeti u obzir.

Među njima su:

  • pasmina psa
  • zdravstveno stanje
  • kakav život životinja vodi.

Uzmimo, na primjer, afganistanskog hrta, pasminu s ponosnim, aristokratskim držanjem i iznimno elegantnom dlakom. Njegovu dlaku potrebno je stalno i često njegovati svaki mjesec, ako ne i češće.

Međutim, isto ne vrijedi za zlatnog retrivera, čija se dlaka ne prlja lako i, štoviše, odbija vodu. Prečesto pranje moglo bi uništiti njegovu dlaku i karakteristike. Zbog toga je u njegovom slučaju kupanje svaka 3 mjeseca sasvim u redu.

Iz ova dva primjera vidljivo je da je svaka pasmina psa jedinstvena i zato je nemoguće utvrditi koliko često sve pse treba prati.

Zdravstveno stanje našeg četveronožnog prijatelja također igra temeljnu ulogu. Stariji psi se lakše zaprljaju i možda će ih trebati češće kupati.

A ako pas većinu vremena provodi vani, a ne u stanu, onda često kupanje postaje nužnost jer se ne može sam očistiti ako kopa u zemlju, valja se u blatu ili se baca u potoke.

No što s ljetnim vrućinama? Ako sa psom idete na godišnji odmor na plažu, ispiranje dlake psa od morske vode na plaži je nešto što znate da trebate učiniti.

Vodite uvijek računa o tome da često njegovanje, osobito ako specifični proizvodi nisu prirodni, može isušiti dlaku psa i oštetiti njegovu kožu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of