NEUGODNOST

Zašto mačka piški na krevet? Najčešći razlozi i što poduzeti

| Autor: Šarlota BRNČIĆ
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Obraćate pažnju na njezinu prehranu, pokušavate se igrati s njom što je više moguće ne zaboravljajući obroke, poslastice, kutiju s pijeskom, a ipak nešto nije u redu: mačka piški na krevet.

Mnoge obitelji poznaju ovu situaciju, nakon što su je izravno doživjele i, barem jednom, pitale su se što su krivo učinile da dođu do ove točke.

Zašto se mačka tako ponaša? Što bi moglo dovesti do ovog “anomalnog” ponašanja?

Ponekad se uzroci mogu pripisati nekoliko čimbenika istovremeno:

  • stres: čak i naši kućni ljubimci pate od stresa i tjeskobe baš kao i mi i mogu se manifestirati na različite načine. Usamljena mačka koja se osjeća zanemarenom od strane svoje obitelji može biti mačka pod stresom, ali čak i bojažljiva mačka s traumom iz prošlosti mokrit će na krevet kada je prestravljena nečim.
  • iznenadne promjene u njezinom životu: jeste li se nedavno preselili? Imate li novog ljubimca u kući i možda je taj ljubimac još jedna mačka? Je li njezina kutija sa pijeskom, kućica i u svakom slučaju njezino područje iznenada premješteno negdje drugdje? Svi ovi elementi destabiliziraju mačku koja se, lišena svoje sigurnosti, osjeća dezorijentirano, pod stresom kao što smo upravo rekli, i pokušava nam to prenijeti najbolje što može. Može li to biti inat? Neki vjeruju da je tako, drugi definitivno ne.
  • zdravstveni problemi: vaša maca možda pati od infekcije urinarnog trakta kao što je bakterijski cistitis ili UTI ili mačji idiopatski cistitis ili FIC ili FLUTD. Iako su rijetki, među simptomima ovih infekcija je upravo učestalo mokrenje i gubitak kontrole mjehura s urinom izvan kutije s pijeskom, primjerice na krevetu. Jednako je važno isključiti prisutnost problema s bubrezima. Zatajenje bubrega vrlo je čest poremećaj kod mačaka i manifestira se prekomjernom žeđu i pojačanim mokrenjem.

Što učiniti kada se mačka popiški na krevet?

Ako se vaša mačka popiškila na krevet, odvedite je veterinaru i provjerite da li se radi o zdravstvenim problemima.

Zapamtite da ne preskačete preglede kod veterinara, oni su neophodni za održavanje zdravlja vaše mačke.

Grditi ju ili kažnjavati nema puno smisla i neće ju naučiti da ne ponavlja ovaj postupak.

Umjesto toga, usredotočite se na uzroke i rješenja kako biste pomogli mački (i svojoj spavaćoj sobi).

Kako spriječiti mačku da piški na krevet?

Kako biste spriječili da vaša mačka mokri (ili nastavi) mokriti na krevet, ali i u drugim dijelovima kuće gdje ne bi trebala, pobrinite se da:

  • učinite kutiju sa pijeskom atraktivnim mjestom: idealno je mirno okruženje, uvijek dostupno i očito čisto budući da je to njezina osobna kupaonica. Mačka mora moći u miru obaviti svoje potrebe. Ako je u posljednje vrijeme došlo do nekih promjena, dobro je provjeriti sviđa li se mačkama područje na kojem ste postavili kutiju s pijeskom.
  • učinite spavaću sobu malo manje zanimljivom: igrajte se s mačkom dalje od spavaće sobe i mazite ju negdje drugdje u kući. Kao što smo vidjeli, iza ovakvog ponašanja možda stoji poziv na veću pozornost. Također možete pribjeći spreju za odvraćanje na bazi citrusnih esencija koje mačke nimalo ne vole. Idealne su i za njihovo držanje podalje od biljaka.
  • dobro očistite prostor koji je mačka odabrala za svoj zahod: ako mirisi potraju, mačka će prirodno biti potaknuta da se vrati na to mjesto i koristi ga uvijek iznova.
  • budite strpljivi: problem ne nestaje preko noći. Kao i za sve stvari, potrebno je strpljenje. Korak po korak i mačja mokraća na krevetu bit će samo uspomena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of