američki televizijski voditelj

Bivši kongresmen traži 750 tisuća dolara odštete od Jimmyja Kimmela

| Autor: Mladen Radić
(Foto Randy Holmes)

(Foto Randy Holmes)


Jimmy Kimmel, američki komičar i voditelj kasnonoćnog TV showa mogao bi na sud, a tužitelj je ni manje ni više nego donedavni osebujni američki parlamentarni zastupnik George Santos. Nakon što je izbačen iz predstavničkog doma američkog Kongresa, Santos, član Republikanske stranke, je novu zanimaciju našao na Cameu, stranici koja ljudima omogućuje angažiranje slavnih osoba za izradu personaliziranih videozapisa.

Pod lažnim profilom

Kimmel, neskriveni kritičar Donalda Trumpa i američkih republikanaca, jedva je dočekao takvu priliku i otvorio lažni profil na Cameu. Kroz taj profil krenuo je Santosu slati poruke odnosno želje da ovaj čestita slijepoj ženi na položenom vozačkom ispitu ili pohvali muškarca koji je pobijedio u natjecanju u jedenju nakon što je pojeo šest kilograma mljevene govedine. I te je odgovore Kimmel pustio u svojoj emisiji, narugavši se Santosu, prkosno davši do znanja da je spreman da ga Santos tuži. »Možete li zamisliti da me George Santos tuži za prijevaru?« rekao je Kimmel nasmijanoj publici u studiju. »Koliko bi to bilo dobro?« I tužio ga je - za 750 tisuća dolara. Santos želi dobiti spor na činjenici da se Kimmel lažno predstavljao, što nije dopušteno. Angažiranje na Cameu očito se isplatilo Santosu koji pregovara o priznanju krivnje za 23 savezne optužbe, uključujući prijevaru i pranje novca. Santos je, kako je objasnio CNN-u, prodao 1200 videa, za koje svaki naplaćuje 350 dolara.

Kako prenosi Washington Post, Santos je na federalnom sudu u New Yorku tvrdio da su Kimmel i producenti njegove emisije, ABC i Disney, počinili kršenje autorskih prava emitiranjem Cameo videa koje su tražili, a za koje je tvrdio da su u Santosovom vlasništvu i da nemaju dozvolu za emitiranje na nacionalnoj televiziji. Također je naveo da je Kimmel počinio prijevaru stvaranjem lažnih profila na Cameu kako bi naručio Santosove videe. Cameovi uvjeti pružanja usluge navode da se videozapisi na platformi licenciraju, a ne prodaju, te da osobna licenca daje primatelju ograničena prava na korištenje traženog videozapisa u nekomercijalne i nepromotivne svrhe.

Andrew Mancilla, Santosov odvjetnik, rekao je u izjavi za The Washington Post da je Kimmelov humor »temeljen na manipulaciji i iskorištavanju«.

Kimmel je u svojoj emisiji rekao da želi vidjeti dokle će Santos ići u objavi bizarnih video zahtjeva. Poslao je 14 zahtjeva Santosu početkom prosinca, prema Santosovoj tužbi, na sve je Santos odgovorio video zapisima.

Pet spornih videa

Kimmel je početkom prosinca emitirao pet Santosovih Cameo videa u dvije emisije. U jednom videu Santos je oduševljeno čestitao majci što je klonirala svog ljubimca psa šnaucera. U drugom je dao ispriku muža svojoj ženi zbog toga što je vatrometom zapalio šupu dok je pokušavao otjerati medvjeda. Kimmel je u eteru rekao da će nastaviti objavljivati više Santosovih Camea, ali to nije učinio nakon što su Santosovi odvjetnici poslali Kimmelu pismo o prekidu i odustajanju 12. prosinca, prema tužbi. Santos je također zahtijevao da Kimmel i njegovi producenti uklone isječke iz serije koje su objavili na internetu, što su oni odbili, stoji u tužbi.

Santosova tužba navodi da je Kimmel tražio Santosove Cameo videozapise pod licencom za osobnu upotrebu, koja zabranjuje njihovo korištenje u komercijalne ili promotivne svrhe. Santos je u siječnju također registrirao svoje videozapise u Uredu za autorska prava SAD-a, stoji u tužbi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter