Riža je idealna za ljetne dane - lagana je a istovremeno i hranjiva, a mogućnosti kombinacija su bezbrojne. Ovdje donosimo recept za fini rižoto s morskim plodovima, a umjesto morskih plodova možete dodati prilog po želji - tikvice ili koje drugo povrće, gorgonzolu, rukolu… ili što god vam je pri ruci.
Evo recepta kako napraviti savršen rižoto s morskim plodovima:
Sastojci:
U 1 litri vode zakuhajte kocku za juhu da dobijete temeljac.
U dublju tavu stavite malo ulja i izdinstajte sitno narezani luk dok ne požuti.
Na to naspite šalicu riže (za tri porcije je dovoljna šalica od 2 dcl, količinu riže prilagodite po želji).
Malo izdistajte rižu, pa dolijte 2 dcl bijelog vina i dinstajte dok ne ishlapi. Kad vino ishlapi, dinstajte uz stalno dodavanje temeljca.
Kad potrošite pola temeljca, ubacite u rižu smrznute morske plodove, te nastavite polako dinstati uz dodavanje temeljca.
Pred kraj ubacite kockicu maslaca, i ribani parmezan (količina po želji) te prokuhajte još 2-3 minute.
Dobar tek!