KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Češke punjene paprike

| Autor: Glas Istre
(Photo by Murat Ts. on Unsplash)

(Photo by Murat Ts. on Unsplash)


Plněná paprika češki je naziv za punjenu papriku koja se, kao i kod nas, puni mljevenim mesom i rižom pa kuha u umaku od rajčice sve dok ne omekša. Česi tradicionalno dodaju u smjesu i krušne mrvice, kako bi bila kompaktnija, a umak od rajčice obogaćuju limunovim sokom.

Neki kuhari u umak vole dodati i nekoliko žličica mljevene paprike. U češkoj kuhinji uobičajeno je i skuhati rižu prije punjenja paprika, što skraćuje ukupno vrijeme kuhanja. Omiljeni prilog su češke knedle koje se rade od tijesta koje se najprije umijese pa kuhaju u vodi i dok su vrući režu na ploške, no paprike slobodno poslužite uz krumpir ili kruh.

Sastojci

  • 4 veće paprike (babure)
  • 450 g mljevene junetine
  • 200 g bijele riže
  • 1 velika glavica luka
  • 1 limun (iscijeđen sok)
  • 1 l pasate ili umaka od rajčice
  • 1 l vode
  • 4 žlice mljevene slatke paprike prema želji
  • ½ žličice soli
  • ½ žličice papra

Priprema

Skuhajte rižu tako da bude još malo tvrda – kuhajte je oko 10 minuta. Paprikama odrežite vrh i odstranite sjemenke i bijele membrane.

U većoj posudi pomiješajte mljeveno meso, kuhanu rižu, nasjeckani luk, sol i papar. Napunite paprike pripremljenom smjesom.

U velikom loncu složite punjene paprike. Prelijte ih umakom od rajčice, dodajte vodu, limunov sok i mljevenu papriku. Lagano promiješajte tekućinu oko paprika.

Poklopite i pustite da se lagano krčka na najslabijoj vatri, oko 1 sat, dok meso ne bude potpuno kuhano, a paprike mekane.

Dobar tek!

Izvor: Punkufer.hr

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama