Gastro specijal subotom

Leftovers cookbook: Kocke od kave i čokolade

(Leftovers Cookbook)

(Leftovers Cookbook)


Knjižica Leftovers cookbook nastala je kao rezultat Erasmus+ projekta Make it green. Partnerstvo u projektu čine tri škole ugostiteljsko-turističkog smjera: Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor, kao nositelj, te Ugostiteljsko-turistička škola Beograd i Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj.

Kako navode u knjižici, projektom su htjeli pronalaziti rješenja u području turizma i ugostiteljstva koja bi pomogla u očuvanju prirode i borbi protiv klimatskih promjena. Da bi to postigli, usredotočili su se na tri cilja: zeleni turizam, ponovna uporaba otpadnog materijala i kuhanje bez otpada. Planirane aktivnosti imale su za cilj potaknuti kritičko razmišljanje i kreativnost sudionika u potrazi za boljom budućnošću.

Danas vam donosimo recept za kocke od kave i čokolade.

Sastojci

  • 125ml hladne jake kave
  • 110g maslaca
  • 160g šećera
  • 1/2 žličice vanilin šećera
  • 50g kakaa u prahu
  • jedno jaje
  • 3/4dl slatkog vrhnja
  • 180g brašna
  • 1/4 žličice sode bikarbone

Priprema

Maslac staviti u skuhanu kavu i otopiti na laganoj vatri. Kada se maslac rastopi dodati kakao u prahu i šećer. Mješati da se sve poveže i da bude glatka smijeha bez grudica. Maknuti s vatre i pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

U prohlađenu smijesu dodamo tekuće slatko vrhnje, jaja, brašno sa sodom bikarbonom i vanilin šećer. Sve miješati ručno dok ne dobijemo lijepu smijesu bez grudica.

Smijesu izlijemo u kalup i pečemo oko 40 minuta na 170 °C.

Izrezati na kocke i posipati kakaomu prahu.

(Leftovers Cookbook)(Leftovers Cookbook)

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno slavi sedam i pol desetljeća strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake subote, ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, donosimo recepte koje su smislili mentori i učenici kroz nekoliko zanimljivih projekata, koje su i objavili u tiskanom izdanju.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline", "Jela s likovnih djela", "Kako je dela nono, tako to dela unuk", "Leftovers cookbook" i druge.

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter